Kommentar

«Det er vi som bestemmer, rådmann»

For noen uker siden satt rådmann Lars Andreas Uglem i Rådhusets festsal og med en alvorlig mine la fram sitt budsjettforslag for neste år.

Han viste grafer og regneark på at de fleste av kommunens piler peker nedover. Da gjaldt det å være nøkterne og se langt framover. I går satt det sju politikere fra samarbeidspartiene i akkurat de samme lokalene og fortalte at det nå var på tide å minne om at det egentlig er de som skal styre denne kommunen.

Når hele kommunestyret setter seg foran PC-skjermene sine torsdag morgen har «regjeringspartiene» allerede slått opp 20 ulike budsjett-teser på rådhusdøra.

Mange av tesene er en klar beskjed til rådmannen og hans stab om at det ikke bare er å komme her og komme her. Ingen av de endringsforslagene som legges fram vil velte rådmann-butikken og sette byens økonomi i noen som helst fare.

Ordfører Haarr minnet om at det faktisk står 270 millioner på bok om rådmannen skulle ha fortrengt det. Men det er interessant å observere at det var tilløp til markeringsbehov hos flere av de lokale politikersliterne i en festsal uten spesielt festpreg.

Nå får administrasjonen marsjordre til å servere politikerne en serie av saker de neste månedene, der mange bærer preg av at politikerne vil ha litt mer oversikt og kontroll over det administrasjonen styrer og steller med. Ett eksempel er den skogsdriften kommunen driver, som politikerne egentlig ikke føler de har nok kunnskap om. Nå skal de ha både inntekter og utgifter fra den skogsdriften på bordet i tertialrapportene.

Vedlikehold av kommunenes mange bygg bekymrer også politikerne som ber om mer oversikt og planer. Ett tall på svimlende 150 millioner i vedlikeholdsbehov har versert på ryktebørsen en stund og har skremt opp de stakkars politikerne som er alvorlig bekymret over forfallet. Da så administrasjonen hadde foreslått å redusere vedlikeholdsinnsatsen fikk det være grenser. Om det snart ikke blir sett etter over 100.000 kvadratmeter med kommunale boliger mener politikerne de bare sender problemene videre til nye generasjoner med kommunepolitikere. Nå skal det vedlikeholdes så det holder.

Det var ingen politisk revolusjon som sto på kartet i Rådhuset i går. Det var heller intet revolusjonerende dokument med 20 samarbeidsteser som ble lagt på bordet. Men det var en anelse av politisk bris i en mørklagt festsal. Det føltes litt som rådmannen hadde vært der inne først og sørget for å dempe belysningen så kostnadene kunne holdes nede. I alle fall før noen kommer og skrur opp lyset igjen med tro på at det går bedre i framtida om alle jobber i lys og ikke i stillhet bak gjentrukne gardiner i teglehuset.

Det føltes litt som rådmannen hadde vært der inne først og sørget for å dempe belysningen så kostnadene kunne holdes nede.

Og torsdag dukker det også opp noen opposisjonspartier i det digitale kommunestyret. De har garantert også et behov for å markere revir.

Powered by Labrador CMS