En debatt om prioriteringen av korona-vaksiner setter i gang heftige følelser over alt. Da vaksinekøen ble forandret denne uka ble det for mange klart hvor vanskelige valg helsetoppene står midt oppe i. For nå er ett liv på Austmarka litt mer verdt enn livet til de som er bosatt på Vestmarka noen mil unna.
Opprinnelig var det allment akseptert at den minimale tilgangen på vaksinedoser skulle fordeles likt over hele landet. Begrensningene i tilgangen på vaksine-dosene plaget alle, og frustrasjonene har økt i takt med tregheten for å få fart på vaksineprosenten.
Samtidig har det lumske viruset skapt stadige nye problemstillinger etter som smittebølgene hele tiden forandrer seg. Spesielt har det vist seg at større byer med stor befolkningstetthet sliter mer med å slå ned nye smittebølger. Mindre tettsteder har effektivt klart å smittespore og slå ned smitte som har poppet opp.
I Oslo har det derimot i månedsvis vært total nedstenging. Butikkene (minus matbutikker og bensinstasjoner) er stengt. Spisestedene holder lukket, mens treningssentrene ikke får åpnet dørene. Samme lokale regler har vært innført i Oslo-nære kommuner, senest denne uka for Lillestrøm og Lørenskog.
Flere og flere har gitt uttrykk for krav om at den likestilte vaksine-politikken måtte endres, og at områder med høy og raskt økende smitte måtte prioriteres i vaksine-fordelingen. Spesielt har ledende Oslo-politikere ment dette lenge. Skikkelig fyr i diskusjonen ble det sist helg, da Moldes Høyre-ordfører gikk høyt ut og ba Oslo roe seg ned. Ordføreren hevdet at det var Oslo-ledernes feil at de ikke hadde fått kontroll på smitte-spredningen, og at det ville være feil at det skulle gå ut over distriktenes vaksine-tilgang. Riktig livlig ble det da det ble avslørt at statsministerens nærmeste statssekretær hadde bistått Molde-ordføreren i hans Oslo-utskjelling. Det måtte Erna Solberg ut å beklage.
Så langt har koronapandemien vært skånet for noe partipolitisk spill. En av grunnene til at Norge har lykkes bra i sin kamp mot korona har vært politisk enighet basert på helsemyndighetenes råd og kompetanse. Vi har stolt på at beslutningene som er tatt er til vårt alles beste. Politisk taktikkeri og offentlig krangel om råd og regler er ingen god måte å arrangere nasjonal dugnad på.
Problemet er at det ikke finnes noen fasit for løsning verken på smitteforskrifter eller vaksinestrategi. Den opprinnelige vaksineplanen var at alle uansett hvor vi bor skulle få lik tilgang til den vaksinen som fortløpende blir tilgjengelig. Det betydde at kommuner som fortsatt ikke har hatt ett eneste koronatilfelle ville få tilsendt vaksine i samme tempo som bydeler i hovedstaden med helt annet innbyggertall og skremmende antall koronatilfeller. I takt med oppgangen av smitte i og rundt Oslo, ble det derfor bestemt å endre likestillingen.
Gir ingen mening at ett liv på Austmarka er mer verdt enn naboen på Vestmarka
Nå skal vaksine fordeles etter et forsiktig skjevhetsprinsipp, der hensyn til innbyggertall og smitte vektlegges. Den endringen førte til at vi her i Kongsvinger beholder den opprinnelige vaksinekvoten. Mens alle andre kommuner rundt oss får sin kvote redusert. Altså vil Austmarka og sine 228 innbyggere, som en del av Kongsvinger kommune, beholde sin vaksinekø. Derimot så vil naboene på Vestmarka med sine 475 innbyggere for å være en del av Eidskog kommune havne lenger bak i smittekøen. Gir det noen mening? Ingen vil vel vedta at ett liv på Austmarka er mer verdt enn ett på Vestmarka? Men slik kan det føles når en velger å forfordele vaksine.
Noen mener at vi må stikke sprøytene der det brenner mest. Andre vil med rette kunne hevde at smitten kan oppstå hvor som helst og at vi må vaksinere for å forebygge. Heldigvis er endringene i vaksinepolitikken så små at det knapt blir merkbart for noen. Det var snakk om tre prosents endringer, så det betyr egentlig ikke så mye. Samtidig er vi flere som mener at vaksinetempoet er alt for lavt, men det kan like mye skyldes utålmodighet og frustrasjon.
Per torsdag kveld var Norge totalt faktisk høyt oppe på en vaksineliste der tallet 14,86 pr 100 innbyggere for Kongsvinger ikke er så verst. Norge samlet har nådd 10,15 per 100 innbyggere - tilsvarende tall for Sverige er 8,10, så vi kommer oss. Så la oss derfor fortsette å stole på de nasjonale helsemyndighetene og de råd de gir oss. Snart er det ett år siden koronahelvete traff oss. Vi har holdt ut så langt - da klarer vi noen få måneder til uten å krangle om hvem av oss som er mest verdt. Og vi blir ikke kvitt dette før alle har fått vaksine uansett.