Ett glass ble uttynnet to ganger, slik at det ble satt syv doser med kun saltvann.
Illustrasjonsfoto: AP Photo/Elaine Thompson
Fikk saltvann i stedet: Gikk galt i fortynning av vaksine
Prosedyren er at man blander vaksinen med saltvannløsning før den brukes, og her gikk det altså galt under vaksineringen i Holthallen torsdag. Syv personer har fått saltvanninjeksjon i stedet for vaksine.
I en pressemelding fredag beklager Kongsvinger kommune på det sterkeste, etter at en rutinesvikt har medført at syv av de 147 som ble vaksinert i Holthallen torsdag har fått saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine.
Kommunen jobber med å kalle inn samtlige som fikk vaksine i tidsrommet mellom kl. 12.00 og kl. 13.30, og skal avdekke hvem de syv personene er.
— Konsekvensen er at syv personer får forsinket vaksineringen. Disse vil få tilbud om ny vaksinering så snart vi får avklart hvem disse er.
Det kan ta noen uker før den tid.
Antistofftesting anbefales ikke før tidligst to uker etter vaksinering. Dette skyldes at det tar tid for immunsystemet å reagere på noe fremmed for første gang.
Mitt Kongsvinger har tidligere skrevet om antistofftesting, i forbindelse med lagringstabben i kommunen hvor vaksinedoser ble oppbevart feil, men reddet av Oslo Universitetssykehus i tolvte time. Les artikkelen på forskningen nederst i saken.
Gikk galt i fortynningen
Kommunen går også nærmere inn på rutinebruddet, og forklarer hvor det gikk galt. Mitt Kongsvinger har også snakket med kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp om hvordan det kan bli satt saltvann, i stedet for vaksine. Hun understreker at det er helt ufarlig å injisere saltvannsløsning.
— Prosedyren er at man blander ut vaksinen med saltvannsløsning før den brukes. Ett glass er uttynnet to ganger, slik at det ble satt syv doser med kun saltvann.
FHI har sendt ut en veileder for vaksinen Pfizer-BioNTech, som altså er vaksinen Kongsvinger kommune mottar og setter. Her kommer det frem at hvert hetteglass inneholder 5 doser, og hetteglassene skal tilsettes 1,8 mL 0,9 % saltvannsløsning
Avviket ble oppdaget på slutten av vaksineøkten torsdag. Da oppdaget man at man satt igjen med syv doser for mye, forklarer kommuneoverlegen.
Det skal altså være snakk om første dose for de aller fleste: 143 av 147 skulle ha første dose får Mitt Kongsvinger opplyst. 95 prosent av de som er vaksinert har fått reell vaksine, så de aller fleste kan regne med å være vaksinert.
— Vi vet jo også at ikke alle responderer på en vaksine, disse får da uansett gjort en vurdering av sin vaksinerespons. Man regnes heller ikke som beskyttet før tre uker etter første dose, så det vil ikke få noen praktiske konsekvenser med tanke på unntak fra tiltak, påpeker Smedtorp.
— Men det er alltid krevende når det skjer en systemsvikt. Kongsvinger kommune er opptatt av å både ivareta de vaksinerte og de involverte medarbeiderne. Vi tar hendelsen på alvor og gjennomgår våre rutiner. Kommunen har konferert med FHI om hendelsen, og de deler våre vurderinger om hvordan denne situasjonen blir håndtert.
Overlege ved FHI, Sara Viksmoen Watle, sier til Mitt Kongsvinger at de har tett kontakt med kommunen:
— De som potensielt kan ha fått for liten eller ingen vaksinedose vil få tilbud om en ny dose for å sikre at de får god beskyttelse mot covid-19.
En lignende hendelse skjedde i Lund i Sverige for få dager siden. Her har det vist seg vanskelig å identifisere hvilke som har fått saltvann i stedet for vaksine, fordi det var snakk om andre dose. Derfor må alle sammen vaksineres på nytt, melder Expressen.