Øzkan Kayhan som driver Platos Bar & Tapas Restaurant på Rådhusplassen stenger inntil videre.

Restaurant-eier Øzkan Kayhan:
– Uten alkohol er grunnlaget for å drive borte

Platos Bar & Tapas Restaurant ser ingen annen løsning enn midlertidig stenging etter at regjeringen innførte koronaforbud mot alkoholservering. – Det er alkohol vi tjener penger på, sier Øzkan Kayhan.

Publisert Sist oppdatert

Nasjonalt skjenkeforbud og en klar oppfordring om minimal omgang med andre mennesker.

Dette er to av koronarestriksjonene som statsminister Erna Solberg formidlet til det norske folk søndag ettermiddag. Utelivsbransjen, som fra før var rammet hardt, føler situasjonen svært vanskelig.

En av driverne i nevnte bransje, og som er fortvilet over situasjonen, er Øzkan Kayhan. I går kveld tok han den tunge beslutningen om å stenge restauranten Platos Bar&Tapas Restaurant på Rådhusplassen.

Tung start

– Uten alkohol er grunnlaget for å drive restaurant borte. Derfor har vi valgt å stenge inntil den nasjonale skjenkestoppen oppheves, sier Kayhan.

Platos Bar & Tapas Restaurant åpnet så sent som i oktober i fjor. Da hadde de pusset opp lokalene etter konkursrammede Bastian for mellom tre og fire millioner kroner.

– Vi signerte leiekontrakt i februar, og skulle etter planen åpne i mai. Da koronaen rammet landet i mars, forsto vi etter hvert at driftsgrunnlaget ble redusert og at åpningen måtte utsettes, sier han.

– Første oktober fant vi det forsvarlig å åpne, og den første måneden ble meget bra. Den første uka i november ble også god, men totalt sett halverte omsetningen seg i november sammenlignet med oktober. I desember hadde vi en omsetning som var 70 prosent lavere enn oktober, legger Kayhan til.

Utover høsten og vinteren følte han at innbyggerne i Kongsvinger levde som om det nærmest var innført portforbud. Forbudet mot å slippe inn gjester etter klokka 22.00 og påbudet om tidligere stenging, fikk mange til å holde seg hjemme.

– Mange har for vane å ikke komme ut før nærmere midnatt. At disse uteble, forstår jeg. Men også matgjestene ble hjemme. Det viser at alkohol er viktig for å opprettholde spisestedene, sier han.

Urettferdig

Øzkan Kayhan forteller at alkohol normalt utgjør cirka 50 prosent av omsetningen i restauranter, og at fortjenesten er langt bedre på alkohol enn mat.

– Samtidig som fire personer på kjøkkenet tilvirker maten, kan én person i baren generere samme omsetning. Derfor sier det seg selv at vi rammes hardt av skjenkestoppen, sier han.

Platos Bar & Tapas Restaurant har 110 sitteplasser. Etter hvert som koronarestriksjonene er kunngjort fra myndighetene, har antallet lenge vært halvert.

– Vi har sørget for at gjestene holder god avstand og at smittevernet overholdes til punkt og prikke. Min oppfatning er at smittefaren er mindre på en restaurant enn en ordinær pub. Derfor føles det urettferdig at vi behandles likt. Nå er vi veldig spente på utviklingen, og lengter etter å kunne åpne for gjester igjen. Men slik situasjonen er nå, ser vi dessverre ingen annen løsning enn å holde stengt inntil videre. Når vi åpner igjen og Norge blir som før, vil vi utvide menyen med tyrkiske spesialiteter laget av en nytilsatt kokk fra Tyrkia, sier Øzkan Kayhan.

Endrer konseptet

Også Castrum Spiseri i Glommengaten merker skjenkeforbudet godt. Nær 100 personer hadde bestilt servering kommende helg, men nå er nesten alle bestillingene avbestilt.

– Etter at statsministeren hadde annonsert de nye reglene søndag kveld, opplevde vi at samtlige bestillinger – med unntak av ett bord – ble avbestilt. Vi er en typisk spiserestaurant, men alkohol er et naturlig tilbehør for mange, sier Castrum-eier Murat Kayhan.

Han er broren til Øzkan Kayhan, og medeier i Platos Bar & Tapas.

– I motsetning til Platos Bar & Tapas velger vi å holde åpent inntil videre med litt endring i konseptet. Vi satser nå på mer take away enn vanlig. Med fire ansatte i 100 prosent permittering og tre ansatte i 50 prosent permittering, håper vi å få det til å gå rundt. Vi har stor forståelse for Regjeringens bekjempende tiltak mot pandemien, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Murat Kayhan.

Tøffe måneder

Hai Ngoc Tran som driver Manis, velger også å holde åpent. Han erkjenner at regjeringens restriksjoner gir en tøff start på det nye året.

– Vi holder åpent, dog med noen færre på jobb og med kortere åpningstider. Selv om det er uvant for mange, er det jo fullt mulig å gå ut for å spise uten å drikke alkohol til maten. Jeg oppfordrer folk til å prøve, smiler han, og legger til:

– Take away er også en viktig del av driften vår, noe som i liten grad berøres av skjenkeforbudet.

Ved Kafé Bohem i Øvrebyen vurderes det fortløpende hvordan driften kan opprettholdes i perioden som alkoholserveringen må holdes stengt og befolkningen er oppfordret til å holde seg hjemme.

– Vi bærer hele tiden med oss resultatene av de tøffe månedene som har vært siden pandemien rammet landet, og kan ikke ta noen sjanser. Vi holder fortsatt åpent for våre lunchgjester, men for å sikre fremtiden er det inntil videre nødvendig å lukke på kveldstid, sier innehaver Mari Østlid.

Alkoholsalget på Kafé Bohem utgjør 40 prosent av omsetningen, mens resten kommer fra mat.

– Vi bruker mye tid og ressurser på tilbereding av mat, mens alkoholen serveres i løpet av sekunder. Derfor reduseres fortjenesten mye nå under skjenkeforbudet, sier Østlid.

Powered by Labrador CMS