Meteorologisk institutt sier vi utover uken vil få vår-stemningen tilbake

Etter en hard periode med mye minus har plussgradene nå kommet tilbake til Kongsvinger.

Meteorolog Martin Granerød sier at det fra og med fredag ser ut som at tåken som har ligget i Kongsvinger de siste dagene vil begynne å forsvinne. Allerede på torsdag ettermiddag mener han kommunens beboere skal være fri fra både tåken og skydekket, men at den frem til da vil bli liggende i området og variere i tykkelse utover døgnene.

– Det er egentlig et stort teppe med tåke over store deler av Østafjells nå, det er et ganske grått vær de første dagene. Første periode det er lov å håpe på et glimt av litt sol i Kongsvinger er på tirsdag ettermiddag, da starter og slutter dagen med skydekke, men det er en sjanse for at det blir litt lettere dekke midt på dagen, opplyser Granerød.

Granerød nevner at plussgradene som kom til Kongsvinger denne helgen har kommet for å bli, med litt opp mot ti plussgrader noen dager nærmere førstkommende helg ifølge langtidsvarselet. Men på grunn av det skiftende skydekket vil det fra og med samme helgen igjen også begynne å bli minusgrader på natterstid.

– Det å ha skyer på nettene gir en slags drivhuseffekt. Når vi får mindre skyer på himmelen om natta blir utståelingen mye større, altså varmestrålene går rett ut i verdensrommet istedenfor å treffe skyer som stråler det tilbake på jorda, så da mister vi varmen igjen, forklarer Granrød.

Han sier de er vanskelig å anslå hvor lenge de kalde nettene og varme dagene kommer til å vare, siden mye avhenger av om regionen på langsikt faktisk får den vestavinden som er anslått å komme.

– Utover resten av februar og første delen av mars står sola høyere på himmelen og vi ser ut som vi befinner oss i såpass milde luftmasser at det fortsetter nok å bli pluss på dagen, og så er det nettene hvor det blir kaldt. Men den veldig kalde perioden vi hadde har dratt østover og nå skal det utover uka frem til helgen begynne å bli litt mer vår-stemning, sier Granrød.

Powered by Labrador CMS