Debatt

«Vi som er folkevalgte må være bevisst på hvordan vi diskuterer saker»

Øyvind Randmæl-Warpe

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Medlem av kommunestyret i Kongsvinger fra Høyre

Saken om Lan Marie Berg fra Miljøpartiet, og måten hun har blitt hetset, sjikanert og truet i ulike kommentarfelt og sosiale medier, skremmer meg. I Kongsvinger står vi foran flere saker som kommer til å skape stort engasjement og sterke motsetninger, og mitt håp er at dette engasjementet brukes til noe godt og ikke fører til sjikanerende språkbruk og truende adferd i sosiale medier.

I kjølvannet av hetsen mot Berg tok Oljeminister Tina Bru fra Høyre sterke ord i bruk da hun ba de som står bak sjikaneringen av Berg om å holde kjeft. Kanskje var det ikke parlamentarisk språkbruk, men i mine øyne var det helt på sin plass.

Responsen fra enkelte var at hun burde passe sine egne saker, at hun bare er ei ung og dum jente som ikke forstår en dritt. Altså Oljeministeren og nestlederen i Norges nest største parti. Hetsen mot Berg har blant annet handlet om hennes etniske opprinnelse, og ikke de politiske sakene hun har frontet.

Det er en selvfølge at politisk uenighet debatteres, gjerne med heftig engasjement. Problemet oppstår når diskusjonen slutter å handle om sak, men begynner å gå på kjønn, utseende, etnisk opprinnelse og person.

For de som blir utsatt for denne sjikanen er det selvfølgelig alvorlig, men jeg mener problemet kan være mer alvorlig enn det.

For hvordan skal man rekruttere flere unge mennesker til politikken når man vet at deres unge alder vil bli brukt mot dem, når de ønsker å diskutere sak? Og hvordan skal det bli mer attraktivt å få kvinner inn i politikken når kjønn og utseende blir tema i kommentarfelt og lukkede forum i stedet for sak?

Er det en ting de politiske partiene trenger er det mangfold og variasjon, både når det gjelder alder, kjønn og kultur.

Jeg opplever at man i Kongsvingerpolitikken er gode på å skille sak og person, og det tror jeg kommer av at vi stoler på at de fleste politikere har de aller beste intensjoner for samfunnet. Jeg har f.eks ikke møtt en eneste politiker som ikke vil at flere skal fullføre videregående skole, men vi har ulike veier til målet. Vi som er folkevalgte må være bevisst på hvordan vi diskuterer saker, vi må ha mot til å si ifra når vi ser ting som ikke er greit, og vi må ta avstand fra hets og sjikane for å verne om ytringsrommet.

Demokratiet er ikke tjent med at bare de mest hardhudede melder seg til innsats i politikken eller at de som er best på klikkvennlige onelinere og spissformuleringer er de som får mest oppmerksomhet! Om to år er det igjen lokalvalg, og da håper jeg at vi har lagt bak oss debatter om E16, hotell i Byparken og fremtidens skolestruktur uten at vi har skremt folk vekk fra lokalpolitikken.

Powered by Labrador CMS