Visepresident i NITO og kommuneingeniør i Kongsvinger kommune, Kjetil Lein i sikringsskapet.
Kommuneingeniørens beste tips: Slik sikrer du deg mot lynnedslag
Du hører torden og vet lynet nærme seg. Hva gjør jeg når det lyner? Hvordan sikre meg selv, huset mitt og tingene mine mot lynnedslag?
Kjetil Lein er kommuneingeniør i Kongsvinger Kommune og visepresident i NITO. Han har sett flere tragiske resultater av lynnedslag, ikke bare trær som er flerret og som sperrer veier, men hus og hjem som har blitt ødelagt.
– Lynnedslag er ikke noe å spøke med. Å bli truffet av lynet er i verste fall dødelig og huset ditt og andre ting du eier kan bli rasert, sier Lein. Han oppfordrer alle til å være bevisst på hva som kan skje og også ta noen forholdsregler.
Det er ca. 120.000 lynnedslag i året i Norge. NITOs forsikringspartner Tryg opplyser på sine nettsider at en tredjedel av lynnedslagene skjer i juli, i de ukene da veldig mange av oss ikke er hjemme i egen bolig. De er bekymret for at husene ikke er tilstrekkelig sikret mot lynnedslag. Om man unngår skader slipper du dessuten å bruke tid på å dokumentere og melde skaden, og ikke minst slipper du å betale egenandel og stå for gjenoppbygging.
Slik unngår du lynnedslag og skader ved lynnedslag:
– De fleste av oss vet at vi skal holde oss i bilen om vi er ute og kjører når tordenen kommer, unngå fjelltopper, høye trær og åpne sletter, ikke være i båt ute på vannet og komme seg opp av badevannet.
– Det beste grepet du kan gjøre for å hindre potensielle skader ved lynnedslag, er å installere et overspenningsvern i sikringsskapet i huset og på hytta. Da ledes overspenningen bort fra det elektriske anlegget, noe som reduserer faren for at elektrisk utstyr blir skadet av lynnedslag.
1. juli 2010 ble det innført nye regler om overspenningsvern i alle nye anlegg, og fra 2012 ble det påbudt. Har du nytt elektrisk anlegg montert etter dette, har du mest sannsynlig overspenningsvern allerede, men sjekk for å være sikker.
– Sjekk overbelastnings-/overspenningsvernet med jevne mellomrom og særlig etter tordenvær. Om en av modulene er «utbrukt» vil ikke anlegget være beskyttet. Overspenningsvernet finner du plassert sammen med strømmåleren og da som regel i sikringsskapet.
Overspenningsvern i boliger er et grovvern på strøminntaket som tar den første støyten. Ønsker du å sikre deg ekstra, anbefales «finvern» på strømkurser i huset der det er tilkoblet ømfintlig utstyr som TV-er, datautstyr og lignende.
Bor du utsatt til for lynnedslag, for eksempel på en åpen høyde, kan det også være lurt å montere en lynavleder.
– Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner, og trekk ut stikkontakter til elektriske enheter når det lyner – eller før du drar på ferie. Selv om elbilen tåler mer enn TV-en, bør ikke bilen lades i tordenvær. Dersom noen vanner blomstene dine når du er på ferie, kan du få de til å sjekke om strømmen din har gått etter en tordenbyge. Får du slått strømmen raskt på igjen, berger du frysevarene dine.
(NTB/NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon)