De kommunale rådgiverne Alf Mathias Lilleengen (Kongsvinger kommune) og Henriette Eriksen (Sør-Odal kommune) er begge opptatt av å få inn så mange innspill som mulig på kulturminner i de to kommunene. Fristen er 31. desember.

Kulturminneplan trenger din hjelp

Ingen god plan lager seg selv. Nå ønsker Kongsvinger kommune at du skal bidra med dine kulturminner inn i den oppdaterte planen.

Publisert Sist oppdatert

— Mange kulturminner er naturlig nok allerede registrert og ligger inne i planen, men det er plass til mange flere. Hjemmesiden vår tar imot så mange kulturminner som folk kan bidra med, det kan man fint registrere selv, konstaterer Alf Mathias Lilleengen, rådgiver i avdelingen for kultur og fritid i Kongsvinger kommune.

Sammen med sin kollega Henriette Eriksen i Sør-Odal kommune har de jobbet for å få ferdig en kulturminneplan for kulturminner i begge kommuner.

— Samarbeidet mellom kommunene kom i stand fordi vi ser at vi kan dra nytte av de samme ressursene, og vi deler mye av den lokale historien. Dessuten har vi fått midler fra fylkeskommunen og riksantikvaren til å ansette bygningskonservator Hans Jonsson. Han vil drive det kulturminnefaglige i planen framover på vegne av begge kommunene, opplyser de to.

Mandag kveld ble det holdt et digitalt høringsmøte der det ble informert om planen, og redegjort blant annet for kartløsningen som gjør det enklere å registrere nye kulturminner.

— Vi har fått mange gode tilbakemeldinger og høringsuttalelsene kommer stadig inn. Nå ønsker vi oss enda flere innspill til hva som kan være kulturminner for enda flere mennesker. Kulturminner kan virkelig være mye forskjellig, sier Lilleengen.

Det er helt individuelt å bestemme hva som er et kulturminne. Hvis noe har hatt en betydning for deg, så kan det være et kulturminne.

— Kulturminne er vår oppfattelse av historien, det som vi knytter en identitet til, noe som definerer oss. Ofte knyttet til noe vi har gjort og drevet med, eller lever med og i, fortsetter Lilleengen.

Men det kan også være en sang, en tradisjon, en stein, telefonkiosk, tjæremiler eller kullgroper – bare for å nevne noe.

— Kirker er ofte et kulturminne, nettopp fordi disse minnene er knyttet til formidling. Formidlingen har ofte skjedd i bygninger og hus, men det kan også være hele miljøer og arkitekturen som er et kulturminne.

Selve planen er skrevet, og videre prosess er at den skal kompletteres med innspill og flere kulturminner, deretter gå gjennom politisk behandling. Fristen for å komme med innspill er 31. desember, og all informasjon ligger tilgjengelig på kommunenes hjemmesider.

Powered by Labrador CMS