Arve Lindemark lar seg provosere av at Elvia flytter 25 arbeidsplasser fra Kongsvinger til Hamar.
Arve Lindemark lar seg provosere av at Elvia flytter 25 arbeidsplasser fra Kongsvinger til Hamar.

Er provosert over at Elvia legger ned 25 arbeidsplasser i Kongsvinger

LO-leder Arve Lindemark er provosert over at Elvia legger ned 25 arbeidsplasser i Kongsvinger og flytter disse til Hamar. – En uklok avgjørelse som kun handler om profitt, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Før jul ble det kjent at Elvia flytter 25 arbeidsplasser i administrasjonen og kundesenteret fra Kongsvinger til Hamar. Det liker LO svært dårlig. Arve Lindemark, leder for LO i Kongsvinger og Omegn, sier til Mitt Kongsvinger at han er provosert over at el-giganten skalter og valter med arbeidsplasser.

– Ja, jeg er provosert. Det er en tragedie for de som blir berørte og mister jobben eller blir tvangsflyttet til Hamar. For mange betyr det tre timer i bil hver dag, og jeg tror alle forstår at det verken er samfunnsøkonomisk eller miljømessig noen god løsning, sier han.

Nils Kristian Myhre, direktør kommunikasjon og regional utvikling i Elvia, forklarer at de ønsker å styrke arbeidsmiljøet og kompetansen.

– Dette er et viktig grep for å samle våre folk. En slik endring er viktig både for arbeidsmiljøet, og for å skape sterke kompetansemiljøer i Oslo og på Innlandet, sier han.

– Har du ikke forståelse for at Elvia ønsker å samle arbeidsplasser for å samle kompetansen og skape et godt miljø, Lindemark?

– Den forklaringen kjøper jeg ikke. 25 arbeidsplasser, slik det er i Kongsvinger, er i utgangspunktet mer enn nok til å skape et godt arbeidsmiljø.

– Men i stedet for å tvangsflytte folk, burde Elvia tilbudt medarbeidere å jobbe hjemmefra, om de absolutt må stenge lokalene i Kongsvinger. Du trenger ikke mer enn PC og programvare for å jobbe ved et kundesenter, legger han til.

Lindemark rister på hodet over hvor korttenkt denne avgjørelsen er av Elvia. Han mener de kommer til å miste mye kompetanse, for det er opplagt at mange ikke har mulighet til å bli med til Hamar.

– Mange av de ansatte har jobbet lenge for Elvia og har opparbeidet seg rutine og verdifull kompetanse. Dette er en kompetanse selskapet mister når de må ut på markedet for å rekruttere nye medarbeidere. Det tar tid og koster ressurser å lære opp folk. Men det virker ikke som om Elvia er så opptatt av det. De er mer opptatt av fortjeneste – selv om et overskudd på 900 millioner kroner skulle tyde på at fortjenesten var god nok, sier Lindemark, som også sparker mot lokalpolitikere. Som man reder ligger man.

– Opp gjennom årene er det blitt gjort ukloke politiske beslutninger om å selge seg ned. I dag eier kommunene i Kongsvinger-regionen bare 0,25 prosent av Elvia, og da har de ikke mye de skulle sagt når arbeidsplasser legges ned. Vannkraft og naturressurser er arvesølvet vårt, og det er derfor viktig at stat, fylkeskommuner og kommuner ikke selger eller gir bort dette for en kortsiktig fortjeneste, poengterer han.

Myhre avviser at det er for å øke fortjenesten Elvia foretar seg disse grepene.

– Vi opprettholder en desentralisert struktur i Innlandet. Men fordi framtidas kraftsektor blir et stadig mer komplisert fagfelt, er det viktig å samle kompetansen og fagmiljøet ved hovedkontoret på Hamar. Et av grepene er å flytte kundesenteret, som i hovedsak ligger i Oslo. Det alene betyr at opp mot 100 nye arbeidsplasser flyttes fra Oslo til Innlandet, sier han til Mitt Kongsvinger.

– I tillegg flytter vi administrative enheter fra driftskontorene på Gjøvik, Lillehammer, Nydal, Kongsvinger og Elverum til Hamar. Det betyr at omlag 90 medarbeidere fordelt på fem driftskontorer i Innlandet får nytt arbeidssted når planen er gjennomført. Flyttingen vil skje fram mot 2023, og det blir viktig å etablere gode overgangsløsninger og virkemidler for å sikre en best mulig overgang for medarbeidere som må endre arbeidssted, legger han til.

Powered by Labrador CMS