Debatt

Kongsvingers ordfører Elin Såheim Bjørkli ønsker at kommunens innbyggere, næringsliv, lag og foreninger skal komme med innspill for fremtidens by og kommune.

"Bli med når vi sammen skal forme fremtidens Kongsvinger!"

Elin Såheim Bjørkli

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Ordfører i Kongsvinger 

Hvordan vil vi at Kongsvinger skal være i fremtiden? Nå inviterer vi kommunens innbyggere, næringsliv, lag og foreninger til å komme med innspill til den viktigste planen for fremtidens by og kommune.

 Kommunestyret vedtok nylig at forslaget til «Kommuneplanens samfunnsdel 2024-2040» skal ut på høring. Dette er rammeverket for hvordan vi som samfunn skal utvikle oss fremover, og hvordan vi i fellesskap møter både muligheter og utfordringer.

Ord som «kommuneplan» og «samfunnsplan» høres kanskje tørt og byråkratisk ut, men det handler i høyeste grad om hverdag, fremtid og muligheter i den store og løfterike kommunen vår.

Den beste versjonen av oss selv

«Løfterik» er et viktig stikkord for meg, fordi et av målene med samfunnsplanen er at vi som kommune og by skal være den beste versjonen av oss selv. Vi skal være til for innbyggernes og næringslivets beste. Vi skal være attraktive for alle som allerede er her, og attraktive for de som har lyst til å flytte livet sitt til oss.

For å få det til, trenger vi et oppdatert kart og et kompass som virker, slik at vi staker ut riktig kurs for de neste tiårene. Kommuneplanen skal gi oss retning, fart og trygghet i dette arbeidet. En slik fremtidsplan er så stor og viktig at alle – innbyggere, næringsliv og frivilligheten – bør være med og mene noe om den. Hvordan skal vi utvikle oss og vokse som samfunn, samtidig som vi klarer å ta vare på alt det fine som allerede gjør Kongsvinger til et godt sted å bo og leve?

Flokene vi må løse i fellesskap

I planen har vi definert det vi beskriver som «samfunnsfloker», som har vært helt sentralt når vi har jobbet med de strategiske veivalgene for fremtidens Kongsvinger.

Vi har en demografisk utfordring, med flere eldre, færre yngre og færre voksne i arbeidsfør alder. Som kommune har vi stadig trangere økonomi, som gjør at vi må jobbe smartere og prioritere tøffere. Vi må finne ut hvordan vi kan knekke koden for å hindre økt sosial ulikhet og utenforskap. Samtidig er storsamfunnets utfordringer også lokalsamfunnets utfordringer – samfunnssikkerhet, beredskap og klimaendringer vil påvirke oss fremover.

Disse utfordringene må vi møte som et sammensveiset fellesskap. Samskapning mellom kommune, innbyggere og næringsliv kan gi oss bedre løsninger. Dette handler om å skape en delingskultur hvor alle ressurser og gode krefter tas i bruk. Ved å jobbe sammen står vi sterkere i utviklingen av Kongsvinger frem mot 2040.

Et livskraftig lokalsamfunn

Denne planen handler om din hverdag: Hvordan vi organiserer tjenestene du bruker, som skoler, helsetilbud, veier og kollektivtransport. Planen påvirker også hvordan vi tilrettelegger for nye boliger, arbeidsplasser og grønne områder.

Samfunnsplanen er inndelt i flere hovedområder. Når vi snakker om by- og tettstedsutvikling, handler det om hvordan vi kan utvikle livskraftige lokalsamfunn i hele kommunen og skape en enda mer attraktiv by. Når vi snakker om næringsliv, snakker vi om selve fundamentet i lokalsamfunnet vårt, slik at vi kan sikre at vi har solide bedrifter som kan tilby gode, trygge og attraktive arbeidsplasser. Slik skaper vi vekst som kommer hele kommunen og regionen vår til gode.

Et godt skoletilbud og gode helse- og mestringstjenester er grunnleggende for en kommune og står alltid høyt på prioriteringslista. Men vi må se inn i fremtiden og ha noen klare tanker om hvordan skal vi få det til. Og hvordan vi samtidig skal sørge for at alle henger med og ingen faller utenfor.

Bli med på folkemøte

Du finner hele forslaget til kommuneplanens samfunnsdel for Kongsvinger 2024-2040 på kommunens nettsider. Der finner du også informasjon om hvordan du kan sende inn dine innspill. Høringsrunden varer frem til 1. november 2024. Det er viktig at du sender innspill innen denne fristen, slik at de blir tatt med i vurderingen. Det blir også et åpent folkemøte tirsdag 15. oktober. Dette skal også strømmes digitalt, slik at de som ikke har mulighet til å være der fysisk, kan delta digitalt.

Jeg er stolt av det grundige arbeidet som er gjort med kommuneplanens samfunnsdel så langt. Den bygger på et betydelig kunnskapsgrunnlag. Men det er ikke nok at vi på rådhuset, enten det er administrasjon eller politikere, sitter og bestemmer hvordan ting skal bli. Vi må høre fra dere som bor og jobber her og bruker byen og kommunens tjenester hver dag. Kanskje har du en god idé om hvordan skolene kan bli bedre? Eller kanskje du brenner for at vi må gjøre enda mer for miljøet? Uansett hva det er, vi vil gjerne høre det. Vi vet at ingen kommune er perfekt, men vi må alltid prøve å bli bedre.

Jo flere som deltar, jo bedre blir planen. De unges stemme er ekstra viktig når vi planlegger for fremtiden, så jeg oppfordrer alle foresatte til å snakke med sine barn og ungdommer om hva de er opptatt av når de ser for seg fremtiden. Uten innbyggernes stemmer risikerer vi å gå glipp av viktige innspill, og at planen ikke gjenspeiler hva Kongsvinger-folk faktisk trenger og ønsker. Jeg håper du benytter anledningen til å bidra, din mening teller!

Powered by Labrador CMS