Anne-Berit og Leif Erling Fagermo ved Frelsesarmeen i Kongsvinger forteller at stadig flere ber om hjelp til jul. Mitt Kongsvingers redaktør Brynjar Fredheim oppfordrer næringsliv og private til å bidra til å gjøre jula litt bedre.

Mitt Kongsvinger samarbeider med Frelsesarmeen

– Flere trenger vår hjelp til jul

Over 500  personer i Eidskog og Kongsvinger måtte be Frelsesarmeen om hjelp til mat på bordet i jula i fjor.

Publisert

Major Leif Erling Fagermo har arbeidet for Frelsesarmeen i Kongsvinger siden 2016 og har sett hvordan behovene for hjelp har økt år for år. Dyrtida gjør at Frelsesarmeen frykter at enda flereDu vil trenge hjelp i år.

Slik kan du gi

Send penger på en av disse måtene:

Bankkonto: 3000.32.32111

Vipps: 78189.

Merk bidraget Julegryta 24.

NB! Mitt Kongsvinger og Frelsesarmeen vil ikke oppsøke personer eller bedrifter med bøsse. 

Vi vil heller ikke kontakte noen ved å ringe dem,  sende SMS eller mail for å be om støtte.

Blir du kontaktet av noen du tror kan begå svindel, kontakt politiet.

– Det snakkes om dyrtid, og det er ikke et begrep som har kommet tilfeldig. Det er et bibelsk begrep som forteller at alt skal bli dyrt. Det at flere oppsøker oss nå er nok fordi pengene er mindre verdt og prisene er høyere. Alt går opp og har man en lav inntekt så har man ikke andre valg enn å be om hjelp og da kommer man ofte til Frelsesarmeen.

Frelsesarmeen i Kongsvinger har aktiviteter i Solør, Eidskog og Odals-kommunene og hjelper månedlig cirka 120 personer i området med mat. Men til jul øker antallet som ber om hjelp og arbeidet med å gå gjennom henvendelsene om hjelp er i gang.

– Søknadsfristen for julehjelp er i slutten av denne måneden, også blir matpenger delt ut uka før jul, for tanken er at det skal være til jul, forklarer major Fagermo.

De aller fleste som får hjelp får et gavekort som kan brukes i dagligvarebutikker og som kun kan brukes til å handle mat for.

– Vi har også de som ikke klarer å handle selv, da handler vi og kjører det hjem til dem, sier Fagermo.

 Julegryta har fulgt Frelsesarmeen i over 100 år, faktisk så ble den første julegryta satt ut i år 1900. Og det er pengene fra disse og andre innsamlinger som gjør Frelsesarmeen i stand til å hjelpe de med størst behov.

– Pengene som samles inn til jul skal også gjelde for resten av året. Vi må porsjonere det ut. Det som kommer inn via julegryta er faktisk det som hjelper oss å holde virksomheten med det sosiale arbeidet i gang hele året, forteller Fagermo.

Bedrifter må bidra

Ansvarlig redaktør Brynjar Fredheim i avisene Mitt Kongsvinger og Mitt Eidskog har tatt initiativ til et samarbeid som forhåpentligvis skal resultere i enda fullere julegryter denne jula.

– Vil vil være med på å bevisstgjøre folk om at dette er et problem for mange og at det også er et økende problem med fattigdom i Norge. Hvis alle gir litt så er det mer enn det som var, sier han og fortsetter:

– Vi håper og tror bedrifter vil bli med og bidra her og her kan man gi etter hva man har, uten at det gjør noen stor forskjell på bunnlinja.

Fredheim maner til dugnad og hjertevarme i den kalde tida før jul.

– Hvis vi kan gjøre en dugnad på dette og sørge for at flest mulig her i distriktet får en best mulig jul, så er det et lite bidrag fra oss som er veldig viktig i andre enden. Frelsesarmeen har vist gjennom mange år at hjelpen de gjør fungerer og at det kommer ut til de som trenger det mest.

Savner kommunal støtte

Midlene Frelsesarmeen bruker på å hjelpe de som sliter, er gitt av private og av bedrifter. Men på spørsmål om Frelsesarmeen i Kongsvinger mottar midler fra kommunen, svarer Frelsesarme-majoren slik:

– På noen steder så har kommuner gått inn og støttet Frelsesarmeen sitt arbeid, men ikke her i Kongsvinger. Nå skal jeg være litt forsiktig med hva jeg sier, men med tanke på at kommunen har lagt ut mange millioner på ny belysning til brua, så lurer jeg på om det var nødvendig.

– Det skal vi gjøre noe med nå, jeg skal utfordre kommunedirektøren til å bidra, nå må kommunen også gi noe, sier Fredheim.

Mange leverer også inn gaver til Frelsesarmeen før jul.

– Vi tar imot gaver og noen gjør seg veldig flid med å pakke dem inn, men gjør ikke det. For å kvalitetssikre gavene så må vi åpne og se. For vi har opplevd at det har stått GUTT 5 år, også har vi åpnet opp og funnet et par skitne underbukser. Jula kan være tøff nok for et lite barn om ikke dem skal bli tråkket på også på julaften, forteller Fagermo.

Samlingsplass hele året

Vil man gi en gave til Frelsesarmeen tas de imot i gågata, eller man kan levere det inn på Williams kaffebar som er åpent hele dagen.

– Gavene som kommer inn blir delt ut når vi har juleutdeling, da kan foreldre komme og ta med seg en gave til hver av barna sine. Så vi er også kjempeglade om noen kommer med en julegave, sier Fagermo og fortsetter:

– Men selv om det er mye snakk om gjenbruk i vår tid, så har vi sagt at brukte ting selges i butikken vår og er det nye ting så gis det bort til jul. For en dukke som mangler en arm, eller en bil med tre hjul er ikke så greit å gi bort på julaften, sier Fagermo.

Gjennom hele året er Frelsesarmeen en samlingsplass med et sosialt arbeid, men først og fremst en kirke, forklarer Fagermo.

– Men ut ifra det å være en kirke så gir vi også en håndsrekning når folk trenger det, som for eksempel det vi samler inn i julegryta. Vi har matutlevering hver eneste uke hele året hos Frelsesarmeen i Kongsvinger, avslutter Leif Erling Fagermo, major ved Frelsesarmeen i Kongsvinger.

Powered by Labrador CMS