Teamleder Kari Hildegun Kagnes Negård og Tor-Arne Leithe på kreftenheten ved sykehuset. Tor-Arne delte ut boken «Hver dag teller» om livet etter kreft.

Gir julegave til kreftenheten:
— Som pasient her ble jeg møtt med varme

Det var her han fikk sin siste kur med cellegift. Denne uken var Tor-Arne Leithe tilbake ved kreftenheten på sykehuset for å dele ut julegaven som varmer litt ekstra i år.

Publisert Sist oppdatert

Boken «Hver dag teller» inneholder personlige historier om hvordan livet blir snudd på hodet etter å ha fått den tøffe beskjeden om at man har kreft. Tor-Arne Leithe er en av dem som har bidratt til boken.

Han har vært åpen om sin egen sykdomshistorie etter at han fikk påvist testikkelkreft i 2017. Hvordan det er å fjerne en testikkel og intimitet etter kreftsykdom er temaer som det snakkes for lite om, Tor-Arne ønsker å bidra til mer og åpenhet blant menn.

Denne uken ga Tor-Arne flere utgaver av «Hver dag teller» til kreftenheten ved Kongsvinger sykehus. Målet med boken, som ble lansert av Kreftkompasset i slutten av november, er å gi gode råd og innblikk i livet etter en kreftdiagnose.

— Jeg ønsket å gi boka til kreftenheten i Kongsvinger fordi jeg selv som ferdigbehandlet savnet noe eller noen som delte om livet etter, i tillegg til at jeg har fått være med på dette bokprosjektet.

— Den siste cellegiftkuren fikk jeg her på kreftenheten ved Kongsvinger sykehus. Under behandling med cellegift føler du deg sårbar, men som pasient her ble jeg møtt med varme av de ansatte. De fortjener denne gaven, sier Tor-Arne som oppfordrer folk til å gi julegave som betyr noe ekstra i år.

Nå under koronahverdagen skal først de ansatte på kreftenheten bla seg gjennom boken, som også blir tilgjengelig for pasientene til å lese.

Teamleder Kari Hildegun Kagnes Negård forteller at gaven ble svært godt mottatt av de ansatte på kreftenheten.

— De har gjort en helt fantastisk jobb med boken, den vil være til god hjelp for pasienter som er usikre på livet etter kreftsykdom. Mange kjenner på et tomrom eller føler kanskje at man må komme seg raskt tilbake på jobb igjen. Det kan være mye motgang selv om du er ferdig med behandling og regnes som frisk. Boken er et hjelpemiddel, ikke bare for pasienter, men også for alle rundt.

Thor Arne sammen med kreftsykepleiere ved Kongsvinger sykehus. Fra venstre: Trude Aasland, Ida Engebakken Venberget, Kari Hildegun Kagnes Negård, Inger Hansen, Linda Lysen og Bente Opsahl.

Hun forteller at boken har gitt et godt førsteinntrykk. Den er fargerik, har fine bilder og er lettlest om et tungt tema.

Kreftenheten ved Kongsvinger sykehus ligger under Akershus universitetssykehus Nordbyhagen og gir cellegiftbehandling og immunterapi, samt råd og veiledning før, under og etter kreftbehandling. Avdelingen har også et palliativt team.

Det arbeider syv kreftsykepleiere ved avdelingen som har ni behandlingsplasser. Teamlederen tror at kreftenheten som en liten avdeling i et stort foretak oppleves trygg å komme til for pasientene.

— Det er mange pasienter som naturligvis gruer seg til behandling, men de blir møtt med trygghet av den gode gjengen som jobber her, sier hun om de ansatte.

Powered by Labrador CMS