Erik Øverby har funnet seg godt til rette blant de mer kompliserte Lego-byggesettene i Brikkebutikken på Rasta.
Erik Øverby har funnet seg godt til rette blant de mer kompliserte Lego-byggesettene i Brikkebutikken på Rasta.

— Det nærmeste jeg kommer min egen Porsche

Det står 10+ på esken i hylla hos Brikkebutikken på Rasta, men Erik Øverby (61) er ikke opptatt av alder der han står fornøyd smilende i sitt nye eldorado.

Publisert

Han er ikke alene om å være «litt opp i årene» og kunde hos Norges største fysiske Lego-butikk. Den har ligget der noen år nå, Brikkebutikken, litt anonymt ved siden av den siste rundkjøringen i Kongsvinger sentrum før Arko-veien forsvinner i retning Sverige.

Utvendig er likevel ikke butikken til å ta feil av.

Her er det en kjent dansk merkevare som regjerer.

Først barn - så voksne

Brikkebutikken er selve beviset på at Lego ikke er forbeholdt barn i ulike aldre. I denne fysiske butikken er det så mye forskjellig å velge mellom at lokalet i Kongsvinger kan måle seg med innholdet i Legolands egne butikker.

Det som gjør Brikkebutikken spesiell er bredden. Alle Lego-fans finner noe de liker her.

Og når vi skriver «alle», så mener vi alle.

— Det er oftere litt eldre menn innom her nå, sier Monica Stensbøl, tilfeldigvis innom for å hjelpe til i sønnens butikk.

Trenden er ikke til å ta feil av. Stadig flere voksne menn (nei, det er ikke så mange kvinner) finner tilbake til Lego-byggesettene de en gang var så oppslukt i. Naturlig nok ikke de samme som for 30, 40 eller 50 år siden, men prinsippet er fortsatt det samme.

Den første modellen Erik Øverby bygde av de mer kompliserte Lego-settene var naturlig nok en Audi.
Den første modellen Erik Øverby bygde av de mer kompliserte Lego-settene var naturlig nok en Audi.

Stadig i utvikling

Lego er byggeprosjekt som aldri går av moten, som i stor grad har evnet å utvikle seg – og som i de siste årene til og med har forstått at deres klosser ikke nødvendigvis bare skal bygges av barnehender.

Mange av byggesettene er tilpasset en nær sagt voksen forståelse, kanskje først og fremst en voksen interesse, og i hvert fall en voksen lommebok.

— Jeg er først og fremst glad i biler, sier Erik Øverby, og tar en ekstra titt på Lego Technics-eskene som preger hyllene i den ene enden av butikken.

Her står en Porsche 911 RSR pent innpakket – akkurat maken til den han selv er i ferd med å fullføre hjemme i Skriverskogen. Ved siden av en Lamborghini, og litt bortenfor er en rallybil ferdig bygget og klar til inspeksjon i hylla.

— Det er vel det nærmeste jeg noen gang kommer min egen Porsche, ler Erik, og klarer fint å være fornøyd med denne modellen som blir 50 centimeter lang og 20 centimeter bred. Ingen småbil dette heller, til å være bygget i Lego.

Kopien er full av autentiske funksjoner, en virkelig detaljert cockpit, fungerende differensial, uavhengig hjuloppheng og ikke minst en sekssylindret boksermotor med bevegelige stempler – for å nevne noe.

Hjelp fra Brikkebutikken

— Nå mangler jeg faktisk to små deler til byggeprosjektet mitt. Uten dem kommer jeg ikke videre. Da er det naturlig å kjøre en tur hit til Brikkebutikken for å sjekke om de kan hjelpe meg, forklarer Erik.

Det hører med til sjeldenhetene at noe mangler i en Lego-eske. Ofte er det heller noen klosser eller deler ekstra. Men når man først kan notere en brikke eller to i manko, er Brikkebutikken i Kongsvinger god å ha.

De brikkene han mangler til sitt byggesett har han lett etter flere ganger hjemme allerede, alle de tenkelige stedene noen småbiter kan ha gjemt seg. Ikke har han turt å støvsuge «byggerommet» heller, i fare for at noe skal bli tatt med til et sted der det absolutt ikke hører hjemme.

Det skal selvsagt ganske mye til for å ha et utvalg av ekstraklosser som kan tilfredsstille alle Lego-entusiaster der ute. Derfor måtte også Erik gå tomhendt hjem fra butikken på Rasta denne gang – løsningen finnes i Legos egen nettbutikk. Der får man kjøpt ekstradeler til alle byggesett.

Porsche-byggesettet består 1580 deler. Det krever god oversikt.
Porsche-byggesettet består 1580 deler. Det krever god oversikt.

Orden må det være

— Det er mange deler å holde styr på, så det kommer godt med å være et ordensmenneske som liker system og ryddighet, konstaterer Erik, mens han tar et nytt overblikk på Technics-hylla i butikken.

De fleste byggesettene her har mellom 1500 og 2000 brikker eller klosser. Det er mye å holde orden på.

— Først må man skaffe seg oversikt, og så må man holde på oversikten. Det er utrolig mange biter og deler i flere ulike poser, så det går med mye tid til å skaffe seg den helt avgjørende kontrollen over byggebeskrivelsen og en slags rekkefølge på byggeprosessen, fortsetter han.

Technics-serien er blitt komplettert av flere serier - blant annet Creator. Her finnes det mye snadder for Lego-byggere i alle aldersklasser.
Technics-serien er blitt komplettert av flere serier - blant annet Creator. Her finnes det mye snadder for Lego-byggere i alle aldersklasser.

Ekspert-grupper og -byggesett

Allerede i 1975 dukket de første ekspert-byggesettene opp i handelen. Målgruppen var helt klart eldre og mer erfarne byggere, og fra denne spede begynnelsen har seriene utviklet seg i vanskelighetsgrad og kompleksitet.

Etter hvert er det blitt byggesett som har krevende teknikk som hovedelementer, og andre som er mer konstruert for å være mest mulig naturtro sine opphav.

Brikkelauget er en egen interesseforening for norske, voksne Lego-byggere, etablert i 2005 av en liten gruppe AFOLs (Adult fans of Lego). Besøk gjerne hjemmesiden deres her.

Powered by Labrador CMS