Kjersti Wangen får ansvar blant annet for det nye bolig- og forretningsbygget i Haugekvartalet.
Kjersti Wangen får ansvar blant annet for det nye bolig- og forretningsbygget i Haugekvartalet.

Finansdama er kommet hjem

En lang reise til KB-eiendommene for Kjersti Wangen.

Publisert Sist oppdatert

Du kan ane litt av finansbakgrunnen når du treffer henne. Merket på håndveska ser dyr ut. Klærne ser litt klassisk fine ut. Men når Kjersti Wangen snakker seg varm om hjembyen og dens framtid, er det ikke årene i finanseliten som preger henne. Da har patriotismen og tilhørigheten tatt over for et omflakkende og imponerende liv innen bank og finans.

Kjersti Wangen har hatt sin siste dag som daglig leder av Klosser. Fra 1.januar er hun på plass som ny direktør i KB Gruppen Eiendom. Hun må være overkvalifisert til å håndtere bygningsmassen til KB-gruppen.

For den nye KB-direktøren kan skilte med en imponerende CV som yrkesmessig i 13-14 år har ført henne på mange rundturer i jobber for bank og finans. Hun har skaffet seg en Mastergrad i finans og er sertifisert coach, og har jobbet og studert i USA, Østerrike, Skottland og i City i finanshovedtaden London.

Jeg skal vel ikke påstå at KIL-fotballen fikk meg til å flytte tilbake fødebyen, men faktum er at den cupfinalefesten på Kontraskjæret kvelden før KILs cupfinale gjorde noe med meg.

De siste 2,5 årene har hun ledet den regionale næringsutviklingsenheten Klosser. Der havnet hun etter å ha blitt helt sikker på hvor hun egentlig hørte hjemme;

— Jeg skal vel ikke påstå at KIL-fotballen fikk meg til å flytte tilbake fødebyen, men faktum er at den cupfinalefesten på Kontraskjæret kvelden før KILs cupfinale gjorde noe med meg. Jeg tror både jeg og mange andre akkurat den kvelden følte veldig på en patriotisme og tilhørighet. Den gav meg den siste «dytten» for min del til valget om å flytte tilbake, medgir Wangen.

Tro på framtida

Den tidligere Klosser-sjefen mener Klosser har skapt en framdrift i arbeidet med næringsliv og høyere utdanning som gir grunn til å se optimistisk på de lokale utviklingsmulighetene framover.

— Det skjer noe nå. Utvikling er langsiktig arbeid, men det at regionens kommuner ser at de må jobbe sammen er helt avgjørende for å kunne lykkes. Regionen trenger et sterkt Kongsvinger som driver. Samtidig er byen avhengig av regionen rundt seg. Langsiktig regionalt arbeid hvor Klosser har spilt en nøkkelrolle har fått de seks kommunene til å stole på hverandre.

Helt konkret vet vi at mange en stund hadde sittet på gjerdet og vurderte å flytte tilbake til distriktet. Re-unionen ble for enkelte dyttet de behøvde for å flytte hjem – som cupfinalen var for meg.

På årene i Klosser er det spesielt et arrangement Kjersti Wangen er stolt over å ha fått til. Da Klosser sto som arrangør av et storslått re-union-arrangement i fjor var det ingen garanti for å lykkes.

— Vi var modige da vi satte i gang det prosjektet. Det endte med at rundt 40 bedrifter stilte opp. Det kom 3000 personer på besøk og vi hadde 18-1900 deltagere på kjempefesten i Storhallen på kvelden. Jeg følte vi gjorde et kjempeløft for hele distriktet med det arrangementet. Hekt konkret vet vi at mange en stund hadde sittet på gjerdet og vurderte å flytte tilbake til distriktet. Re-unionen ble for enkelte dyttet de behøvde for å flytte hjem – som cupfinalen var for meg.

— Jeg er også ekstremt stolt av etableringen av bedriften Vestre. Klosser jobbet med dette prosjektet fra dag en, og etableringen vil bety mye for hele regionen. Det at de havnet i Eidskog var fordi de fant en tomt der som de falt for. De kunne like gjerne ha havnet i Kongsvinger om de hadde funnet tomt her. Uansett er en slik etablering et bevis på hvor godt det jobbes regionalt med innflyttende næringsliv.

Jeg har stor tro på Kongsvinger i årene som kommer, og er sikker på at vi får flere etableringer som Vestre, samt nye innbyggere som er unge og vil slå seg ned her.

Skjær igjennom

Men også Kjersti Wangen som Klosser-sjef har følt at mye fortsatt tar for lang tid.

— For eksempel når det gjelder E16 må vi legge til side egne behov – her har motstand og uenighet forsinket prosessen med mange år.

— Vi må ha på plass infrastruktur, og vi må legge til rette ved å ha bolig- og næringslivsområder å tilby de som vurderer flytting og etablering. Jeg har stor tro på Kongsvinger i årene som kommer, og er sikker på at vi får flere etableringer som Vestre, samt nye innbyggere som er unge og vil slå seg ned her. Da kreves det raske og effektive prosesser med reguleringer og tilrettelegging. Vi må avfinne oss med at det tas beslutninger, og komme oss videre. Vi må på en måte bestemme oss for om vi vil ha vekst eller ikke. Min oppfatning er at de fleste ønsker vekst og utvikling, og kommunen legger både penger og innsats i dette. Batteriindustri, for eksempel, er en raskt voksende industri. De krever store områder og mye strøm. Slike spesifikke krav må vi vende oss til å imøtekomme raskt og smidig. Vi er jo en ideell lokasjon med nærhet til Oslo og Gardermoen, også med all arbeidskraften som finnes i området fra Eidskog til Oslo.

En Klosser-sjef på vei ut av kontorlokalene i toppen av EPA-bygget mener det er mange piler som peker i rett retning. Spesielt mener hun utviklingen av kompetanseutviklingen gjennom Høyskole-satsningen viser at hardt arbeid over tid lønner seg.

— Høyskolen vil bidra til at vi får til et akademisk miljø i byen. Det er særdeles nødvendig. Det blir litt som en snøball som ruller.

Foto: Geir Christiansen

Oppdaget verdiene

Da Kjersti Wangen hadde fått nok av flyreiser og hektiske og lange dager blant pengeflytterne, endte turen med i nyinnflyttet enebolig i Lia i Kongsvinger. Som alenemor for Astrid (13) og trimløypene i Lia utenfor stuedøra var det livet hun fant det hun hadde ønsket seg lenge.

— En joggetur mot Bæreia eller Liermoen er en investering i liv og helse i seg selv. Vi som bor her, er ikke alltid like flinke til å innse de verdiene vi har rundt oss.

Hotell skal vi ha

Som ansvarlig for KB-gruppens eiendomsvirksomhet, vil Kjersti Wangen både ha ansvar for å fylle bygningsmassen entreprenør gruppen setter opp og framtidig bygninger. Det betyr for tiden blant annet innholdet i det nye Hauge-kvartalet som reiser seg i sentrum, samt en del industritomter.

Det er også delvis felles eierskap bak hotellplanene i Byparken.

— Hotell må vi få realisert. Det vil få stor betydning for utviklingen i denne byen.

— Men det mangler ikke på høylytt motstand?

— Jeg blir oppgitt over de som mener masse uten å ha noe innsyn i hva planene innebærer. Ble litt småsjokkert da min datter/noen barn i baksetet for en tid tilbake plutselig uttrykte - "skal de virkelig bygge hotell i hele denne parken mamma?" Da spurte jeg meg selv hvor slikt kommer fra og historien enkelte synes å ha behov for å spre.

Kjersti Wangen får et lite øyeblikk et litt strammere uttrykk i ansiktet, før hun raskt finner igjen balansen.

— Vi må tenke langsiktig. Noen må bidra til at vi alle skal videre. Nostalgi kan vi ikke leve av, forteller Kjersti Wangen på vei inn i nok en ny jobb når det står 2021 på kalenderen.

Powered by Labrador CMS