Kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp (til venstre) og vaksinekoordinator Linda Langfoss Utgård ankom Langelandhjemmet forrige uke med koronavaksinene trygt oppbevart i en kjøleboks.
Foto: Kongsvinger kommune
Slik legges vaksinasjonen i Kongsvinger opp
De tre første ukene har Kongsvinger fått 200 vaksinedoser og 108 personer er nå vaksinert med første dose. Kommunen håper på større forsyninger fremover slik at det kan tilbys vaksine til flere.
Forrige uke startet vaksineringen i Kongsvinger, og det første vaksinestikket ble satt på Langelandhjemmet.
— Denne uken vaksineres resten av beboere på Langelandhjemmet, Roverudhjemmet og Skyrud, opplyser vaksinekoordinator Linda Langfoss Utgård.
Oppdaterte tall på Folkehelseinstituttets sider onsdag viser at 108 personer i Kongsvinger nå er registrert som vaksinert med første dose. Disse tallene er fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK, og det kan være noe forsinkelser i registrering av vaksinasjon.
Det er beboere i sykehjem som vaksineres først etter nasjonale retningslinjer og den detaljerte prioriteringsrekkefølgen til FHI. I starten vil det ikke være nok koronavaksine til alle de anbefalte gruppene, så den må gis til de som trenger det mest.
FHI har åpnet opp for at utvalgte grupper av helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten prioriteres sammen med beboere i sykehjem og personer 85 år og eldre.
I Kongsvinger går 20 prosent av dosene til prioritert helsepersonell, opplyser kommunen.
Se hele prioriteringslisten her.
Håper på større forsyninger
— Forrige uke fikk vi 75 doser, denne uken mottar vi 70 doser og neste uke 55 doser. Vi har de tre første ukene fått små forsyninger, og vi håper selvfølgelig på større forsyninger fremover, slik at vi kan tilby flere av innbyggerne vaksine, sier Linda Langfoss Utgård.
Det er på nåværende tidspunkt ikke klart når kommunen kommer dit, eller hvor lang tid vaksineringen i Kongsvinger vil ta.
— Det er vanskelig å gi en eksakt tidsperiode, da vi ikke vet hvor mange doser vi får fremover. Slik som situasjonen er nå, får vi kun vite antall doser fra uke til uke.
Dette avhenger også av hvor mange vaksiner Kongsvinger får. Folkehelseinstituttet fordeler tilgjengelige vaksinedoser ut fra antall innbyggere i kommunen. Fortsatt stiller alle landets kommuner likt i fordelingen av Pfizer-vaksinen, uavhengig av smittetrykk.
Innbyggerne vil bli varslet
— Når beboerne i sykehjem og omsorgsboligene er vaksinert, vil vi kunne tilby resten av innbyggerne vaksine. Enkelte legekontor vil vaksinere de øverste prioriteringsgruppene av sine listepasienter selv. De andre innbyggerne blir vaksinert i Holthallen. Vi håper og tror at vi får større forsyninger etter hvert, og at vi raskt kan komme i gang med vaksinering av de andre prioriteringsgruppene, understreker Linda Langfoss Utgård.
— Det vil komme tydelig informasjon fra kommunen når vi har fått vaksiner og kan tilby innbyggerne vaksine etter prioriteringsrekkefølgen.
Alle innbyggere må komme to ganger for vaksinering. Koronavaksinen Comirnaty fra BioNTech og Pfizer, som sendes ut til alle landets kommuner, og Moderna-vaksinen, som tirsdag ankom Norge og Oslo i første omgang, er begge todoseregime.
Innbyggere i Kongsvinger vil bli varslet når de kan ta kontakt for å bestille seg time til vaksinering enten digitalt eller via telefon, eller sette seg i vaksinekø. Det er dermed ikke nødvendig å ta kontakt med kommunen eller fastlegekontor for bestilling av time ennå.
De som ikke har bostedsadresse i kommunen, men oppholder seg i kommunen over en lengre periode kan se informasjon på kommunens nettside når de kan bestille seg time.
— Vi jobber for at alle som vil ta vaksinen, skal få tilbud så raskt som mulig, etter de forsyningene vi får fortløpende. Vi oppfordrer jo alle til å ta vaksinen, da den er godkjent sentralt. Vaksinen er frivillig og gratis. Vi ønsker at innbyggerne tar et informert valg, at de vet hva de sier ja til, og eventuelt nei til, har Langfoss Utgård sagt til Mitt Kongsvinger tidligere.