Debatt

Fem råd til tenåringsforeldre

Ragnhild Kaski

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Generalsekretær i Av-og-til

Alkoholbruk bekymrer mange tenåringsforeldre. Å bli samsnakka om forventninger, grenser og konsekvenser kan hjelpe tenåringen din med å ta tryggere valg i møte med alkohol.

Et nytt skoleår er godt i gang. Høstsemesteret er høytid for ungdomsfester. Sannsynligheten for at ungdom prøver alkohol for første gang denne høsten er stor. Sannsynligheten for at du er til stede når det skjer er lav. Du er neppe der når dattera di er med på shotte-konkurranse, eller mikser drinker med for høy alkoholprosent. Når sønnen din havner i slåsskamp – eller gjør noe han angrer på dagen etter. 

Vi vet at mange bekymrer seg for ungdom og alkoholbruk. Statistikk viser tydelig at ungdom og alkohol er risikosport. Noe av det viktigste du kan gjøre er å bli samsnakka med tenåringen om alkohol. Snakk sammen om forventninger og konsekvenser, og sett tydelige regler. 

For til tross for hva mange tror, viser forskning at ungdom hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Og ungdom med klare avtaler og regler rundt alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler. Det er det verdt å ta på alvor.

Vi har utarbeidet fem råd som vi håper kan hjelpe dere på veien, og gjøre tiden fremover litt tryggere:

1. Vær samsnakka med ungdommen om alkohol

Snakk sammen med ungdommen din om alkohol, om hva som skjer med kroppen når man drikker, hvilke risikofylte situasjoner man havne i, og hvilke regler dere har hjemme. Slik skaper du også rom for ungdommen din til å stille spørsmål og fortelle deg om sine tanker og erfaringer med alkohol. 

2. Ha tydelige regler

Ikke vær redd for å ha regler f or tenåringen. Det er mye omsorg i å sette grenser. Snakk sammen om regler for blant annet alkohol, innetider og festing, og konsekvenser dersom reglene dere har snakket om brytes. 

3. Vær samsnakka også med andre foreldre

Bli kjent med andre foreldre. Snakk om hva som gjelder for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø, og vær rådgivere og støttespillere for hverandre. 

4. Vær tilgjengelig for ungdommen dersom noe skjer

Gjør ungdommen din trygg på at det alltid går an å komme til deg, og at det er viktig å ringe om noe skulle skje med dem eller deres venner. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer, selv om det er midt på natten. 

5. Tenk over hvordan du er som rollemodell

Ungdom ser opp til foreldrene sine, også når det kommer til alkohol. Bruk alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte og hvor mye du drikker. 

Powered by Labrador CMS