Hei igjen, tenkte bare jeg skulle stikke kort innom fra sidelinjen med noen tips om hva du kan gjøre for hunden din på nyttårsaften.
De er ikke lenge siden jeg skrev litt om det, så dette blir bare en kort gjentagelse og påminnelse.
Når nyttårsaften kommer
Se etter tegn til stress hos hunden. Klassiske tegn på stress du kan se etter, er om hunden har halen mellom beina, er urolig, vandrer mye, har ørene bakover, tar ikke godbiter eller vil spise, peser eller bjeffer. Noen hunder reagerer også med løs mage.
Sørg også for at hundens naturlige behov i form av mat, drikke og toalettbesøk er dekket, slik at ikke dette blir en ytterligere stressfaktor for hunden.
Mitt råd er å starte dagen så normalt som mulig. Gå en god tur på formiddagen. Men hva er en god tur? Jo, det er en tur på hundens premisser. Gå gjerne på ukjente steder, slik at det blir mer utfordrende for hunden. Nye lukter og nye inntrykk, gjør hunden mentalt sliten. Den beste måten å dempe stress på er å la hunden få bruke nesa så mye som mulig. Legg gjerne inn litt mentaltrening i tillegg.
– Og for all del: Det er viktig alltid å ha hunden i bånd før, under og etter nyttårsaften. For det er alltid noen som smeller av en ladning når de ikke skal – og da kan en løs hund bli redd og stikke til skogs. Det er viktig å være sammen med hunden hele tiden, legger han til.
Sørg også for at hundens naturlige behov i form av mat, drikke og toalettbesøk er dekket, slik at ikke dette blir en ytterligere stressfaktor for hunden.
Gode forhåndsregler å ta før og på nyttårsaften:
· Unngå skippertaksjobbing i dagene før nyttårsaften, prioriter å jobbe med utfordringen hele året
· Gå en god snusetur på formiddagen, gjerne på ukjent sted, slik at hunden er mentalt sliten
· Vær sammen med hunden hele tiden
· Opphold dere i deler av huset som er rolig
· Spill gjerne musikk
· Dra for persienner og gardiner for å redusere lysglimt fra rakettene
· Ha et sted i huset hvor hunden føler seg trygg hele året, og forsterk gjerne dette stedet med godbiter og/eller leker
· Ta ikke hunden ut for «å trene» når det smeller som verst
· Dropp eget fyrverkeri
· Det kan være til hjelp å være sammen med andre hunder som ikke er skuddredde
· Det er lov å trøste hunder som er redde, trøst forsterker ikke frykten
· Ikke vær redd for å kombinere flere av disse tiltakene om det er det som må til for å få hunden rolig/roligere
Ikke bestandig at det fungerer
For noen hunder fungerer denne tilnærmingen til nyttårsaften bra, for andre fungerer det ikke. For noen hunder kan det dreie seg om andre aspekter enn frykt, og jeg tenker da mer i retning av skrekk/angst eller fobi.
Jeg tenker det er her at medisinering i samråd med veterinær kommer inn i bildet. Har det kommet så langt at dere må oppsøke veterinær, ikke vent til romjula. Oppsøk veterinær i god tid, slik at dere i fellesskap kan finne det som passer best for din hund. Hva om produktet ikke virker på din hund, eller at hunden får en eller annen reaksjon på medikamentet? Da er det godt å ha dette avklart på forhånd, slik at man slipper å sitte der på nyttårsaften med noe som ikke fungerer. Be gjerne om å få det demonstrert, hvordan medikamentet skal gis slik at det har best mulig effekt.
Ønsker du ikke å benytte deg av medikamenter eller at hunden har så høyt stressnivå at medikamenter ikke virker, kan en annen løsning være å ta hunden med seg i bilen og kjøre til et sted som er såpass avsidesliggende at man ikke kan se eller høre fyrverkeriet mens det står på som verst.
Ønsker dere lykke til på nyttårsaften, og håper den blir bedre i år enn i fjor!