Joachim Håven ved Sport 1 Kongsvinger har hatt nok å henge fingrene i etter at det kom snø i lavlandet.
Joachim Håven ved Sport 1 Kongsvinger har hatt nok å henge fingrene i etter at det kom snø i lavlandet.

God glid for salg av langrennski

I helga var det mange som testet langrennsskiene for første gang i vinter. Joachim Håven ved Sport 1 forteller om en interesse de knapt har opplevd tidligere.

Publisert

Snø og skiføre i lavlandet, samtidig som treningsmuligheter innendørs er korona-stengt, har fått skiinteressen til å eksplodere. Før helga opplevde Sport 1 Kongsvinger en pågang de knapt har vært med på tidligere. Joachim Håven, ski- og sykkelansvarlig, forteller at det var kø med folk som ville kjøpe langrennsski eller ha skiene preparert.

– En slik pågang er det lenge siden vi har opplevd. Det virket nesten som om «alle» skulle ut på ski, sier Håven, som hadde en særs travel fredag. Han preparerte og solgte ski, bokstavelig talt, til den store gullmedaljen.

– Det er veldig hyggelig at interessen er så stor. Jeg tror det er mange som er lei korona og synes det er godt å komme seg ut i marka, forteller han.

Håven sier at gode ski er med på å forsterke turgleden.

– I helga har det jo vært drømmeforhold. Typsik blåswixføre, og bedre enn det kan du nesten ikke få det. Gleden med å gå på ski blir større med godt feste og god glid. Det bidrar også til at mange får lyst til å trene enda mer, påpeker han.

Samtidig forsikrer Håven at det ikke er noe hokus pokus å få godt feste og god glid.

– Jeg mener det er viktig å koste på skiene en glidingprepp når de er nye. Før skiene settes bort for sesongen er det også lurt å rense og glide dem. Ellers vil sålene oksidere og bli matte. Nå som sesongen er i gang, finnes det mange produkter. Men det enkle er ofte det beste. Vi selger mye hurtiggliding. Det skal holde i rundt fire mil, forteller han.

– Men dårlig feste er vel minst like irriterende som dårlig glid?

– Ja, men også det er enkelt å gjøre noe med. Vi har noe som heter hurtiggrip, og det smører du på skiene nesten som med en deostick.

– Er felleski fortsatt populært?

– Uten tvil. Vi selger fortsatt mest felleski. Jeg har selv mange forskjellige skipar, men bruker felleski mye. Det gir et trygt feste, og er sånn sett det enkleste. Men bruk for all del ikke klisterrens i fellen. Da vil limet i fellen løsne.

– Og da er skiene ødelagt?

– Neida, feller kan skiftes om de blir ødelagt eller slites ut.

Håven oppfordrer til å handle langrennsski hos din lokale sportsforretning. Det skyldes at en langrennsski er ikke en langrennsski. Hvert enkelt par med ski er unike – selv innenfor samme merke.

– Skienes stivhet, hvordan du går på ski og hvor du skal gå på ski er blant de avgjørende faktorene for å finne det optimale paret. Dette kan den lokale forhandleren hjelpe til med. Det er ikke like lett å finne ut av dette når du sitter foran PC og kjøper på nettet, poengterer Håven.

Powered by Labrador CMS