Debatt

«Hvor ble det av Handel og Kontor?»

Pressemelding Øvrebyen vgs

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning

Handel og Kontor er ikke borte, men den studieretningen heter nå Salg, service og reiseliv, og den finner du på Øvrebyen VGS.

Handel og Kontor var tidligere førstevalget for de som ønsket å studere merkantile fag som økonomi, administrasjon og markedsføring. Etter navnebyttet på studieretningen har det oppstått en forvirring, og de som har hatt ønske om å arbeide i næringslivet har søkt seg til studiespesialisering for å få generell studiekompetanse.

En av de største forskjellene fra det gamle Handel og Kontor og dagens Salg, service og reiseliv, er at elevene har flere muligheter til å velge. Det er nå lagt opp til at elevene kan velge om de ønsker å gå ut som lærling i bedrift etter det 2. året og arbeide mot et fagbrev, eller spesialisere seg mot høyere utdanning og ta generell studiekompetanse.

Stor variasjon og praktisk arbeid

Salg, service og reiseliv på Øvrebyen kombinerer teori med praktiske fag og gir elevene stor variasjon gjennom utdanningen. Blant annet får elevene fordypning i økonomi, markedsføring og kommunikasjon. Dette er faktisk den eneste studieretningen hvor elevene kan lære forretningsdrift – et fag som gir verdifull erfaring uansett hva man velger å jobbe med etter videregående.

Vi på Øvrebyen bruker næringslivet aktivt i undervisningen. Elevene er utplassert 1 gang i uken hvor de får nyttig og relevant arbeidserfaring fra ulike bedrifter. Samarbeidet med bedriftene gir oss unike muligheter til å reise ut på besøk, slik at elevene kan se og oppleve fagene de arbeider med i praksis.

På Salg, service og reiseliv har vi gjennom studieløpet mulighet til å arbeide med «ungdomsbedrifter», en metode hvor elevene lærer ulike fag gjennom praktisk arbeid. Her jobber elevene blant annet med produktutvikling, markedsføring, salg og regnskap. Vår samarbeidspartner Ungt Entreprenørskap arrangerer årlig konkurranser for alle ungdomsbedriftene i Norge. I tillegg har vi et samarbeid med Kongsvinger Rotaryklubb om en mentorordning.

Mange muligheter

Etter to år ved Salg, service og reiseliv har elevene valget om å ta fagbrev eller å spesialisere seg mot høyere utdanning ved å velge påbygg. Ved å ta påbygg får elevene generell studiekompetanse og det gjør at elevene kan studere ved de fleste universitet og høgskoler i inn- og utland. Etter dette vil man faktisk være kvalifisert til opptak på hele 137 forskjellige studieretninger med tusenvis av spesialiseringer i Norge.

Hvis eleven har tenkt å studere videre innen økonomi, administrasjon eller markedsføring vil Salg, service og reiseliv være midt i blinken.

Powered by Labrador CMS