Naprapat Denice Hoffer i Glommengata i Kongsvinger.
Foto: Geir Christiansen
Endelig er autorisasjonen på plass
Naprapat Denice Hoffer i Glommengata i Kongsvinger har ventet lenge på denne dagen. Men nå får hun og alle de andre naprapatene i landet autorisasjon som helsepersonell.
— Det er nesten litt surrealistisk. Jeg tror nesten ikke at det er sant, og kanskje har det ennå ikke helt gått opp for meg hvor stort dette er, sier Denice, som har sin egen behandlingsklinikk sammen med akupunktør Trine Hauge-Nymoen og massør Trond Østhagen i Glommengata i Kongsvinger.
Onsdag morgen våknet Denice til tidenes beskjed om at langvarige budsjettforhandlinger endelig var over, og at resultatet mellom regjeringspartiene og FrP inneholdt flere gode resultater enn kun reduksjon i avgiftene på sukkerholdige varer og alkohol.
NAPRAPATI
- Naprapati innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere smertetilstander og funksjonelle problemer i ledd og muskler.
- Behandlingen bygger på ortopedisk medisin kombinert med god kunnskap om bevegelsesapparatets oppbygning og funksjon. Denne tanken ligger til grunn for naprapatien og kan betegnes som selve kjernen.
- Ordet naprapati betyr å korrigere årsak til lidelse.
— Dette har vi snakket om helt siden jeg tok utdannelsen min i Stockholm for snart 10 år siden, så det er en prosess som har pågått over lang tid, konstaterer Denice, som nå kan fastslå at hun kan stille seg på samme linje som en fysioterapeut eller kiropraktiker – alle med en offentlig godkjenning og autorisasjon som helsepersonell.
Hvorfor betyr dette så mye for deg og de andre naprapatene?
— Det er først og fremst en anerkjennelse av den jobben vi gjør og legger ned hver dag for pasienter med muskel- og skjelettplager. Heretter går det ikke an for hvem som helst å kalle seg naprapat, nå blir det avdekket hvem som tatt formell utdannelse. Dette er rett og slett en kvalitetssikring for både oss og pasientene.
I klinikken i Glommengata fyller de tre behandlerne ulike roller, jobber mye tverrfaglig og utfyller hverandre.
— Stort sett går det i nakke, skuldre, korsrygg for mange av pasientene. De som jeg behandler har ofte spenninger i kroppen, kink i ryggen, spenningshodepine og generelt sett relativt mye stress. Livet går stort sett i ett for mange, så heftig er tempoet at man ikke har tid eller evner å ta vare på seg sjøl, forklarer naprapaten.
Hos henne får pasientene hjelp i form av triggerpunkt-behandling, massasje, uttøying, mobilisering og manipulasjon. Mye av behandlingen går med til å finne øvelser som pasienten selv kan gjøre, slik at det blir mest forebygging og mindre redningsoperasjon over behandlingen.
— Vi bruker ofte også tid på bevisstgjøring og veiledning, fordi veldig mange av plagene er kommet over tid. Da handler det ikke om å finne akutte virkemidler, men legge opp til en prosess som vil gi mer varig tilstandsendring, forklarer Denice Hoffer.
Budsjettforhandlinger kan altså bestå av så mangt, også en dragkamp mellom politiske partier om en helsefaglig autorisasjon. Hva det innebærer i praksis for både behandler og kunde vil de nærmeste ukene og månedene vise.