Stefan Skjæret, teknologisjef i Betong Øst, er glad for samarbeidet de når har fått i stand med Leca om lettbetong.

Betong Øst og Leca går sammen om lettbetong

Betong Øst og Leca Norge utfordrer nå konsulenter til å utnytte lettbetong i større grad for slankere konstruksjoner og større spennvidder i fremtiden.

Publisert

I lys av økende etterspørsel av lettbetong, samt felles ønske om å bidra til lavere miljøbelastning fra betongkonstruksjoner, har Betong Øst og Leca tatt tak i pumpeutfordringene som har vært en flaskehals for bruk av Lecalettklinker, og jobbet frem en løsning for dette.

– Lettbetong er ikke noe nytt fenomen, men markedsandelen er svært beskjeden sammenliknet med bruk av normalbetong. Om dette skyldes manglende vilje eller kompetanse hos de prosjekterende er usikkert, men det er ikke tvil om at egenskapene lettbetongen besitter vil kunne bane vei for endret byggemetode nå som vi har kortreist, pumpbar lettbetong å tilby. Dette er miljøvennlig og vil minske CO2-avtrykket, sier Stefan Skjæret, teknologisjef i Betong Øst, i en pressemelding.

Leca Norge har vært delaktig i norsk byggehistorie og -kultur siden 1950-tallet med sine løsninger knyttet til den karakteristiske «lecablokka» og øvrige byggelementer. Potensialet til Leca lettklinker som tilslag i lettbetong har derimot ikke vært spesielt godt utnyttet i betongbransjen – særlig på grunn av utfordringer knyttet til pumpeegenskapene. Betong Øst har i de senere år levert pumpbar lettbetong til store bygg- og anleggsprosjekter med importert lettilslag, men som følge av store usikkerheter knyttet til kostnader og logistikk har interessen for bruk av Leca lettklinker vokst seg sterkere. Med felles interesser har Betong Øst og Leca Norge derfor gått sammen om å nedkjempe gamle utfordringer og videre løfte frem mulighetene som ligger i kortreist lettilslag.

Bygg- og anleggsbransjen med store byggherrer i spissen, offentlige som private, har tatt utfordringen med å kutte CO2 i nye byggeprosjekter på største alvor. Med det som bakteppe er det naturlig at materialleverandører presenterer de muligheter som er tilgjengelig på markedet slik at valg av løsninger med hensyn til miljøbelastning blir best mulig.

– Leca lettklinker har i tidligere tider vært utfordrende å pumpe, og denne oppfatningen sitter nok fortsatt i veggene ved enkelte prosjekteringskontor, sier Geir Norden, R&D Manager hos Leca International.

Skjæret legger til at nylige gjennomførte tester ga meget oppløftende resultater i form av ferskhet- og pumpeegenskaper, og at fasthetene stod til forventningene.

Potensialet for økt bruk av lettbetong er definitivt til stede, og ved å utnytte produktegenskapene vil man oppnå reduserte miljøbelastninger i form av slankere og mer kosteffektive løsninger.

Powered by Labrador CMS