Fiberkabel skal rulles ut i Kongsvinger kommune i de nærmeste årene. Nå skal formannskapet ta stilling til hvilke områder som skal få høyhastighets bredbånd - og hvilke som ikke skal få det.

Noen får og noen mister støtte

Brandval øst kan få bredbånd med penger som Lunderseter allerede har fått.

Publisert Sist oppdatert

Utbyggingen av bredbåndstilbud i ytterkantene av Kongsvinger kommune skaper hodebry både for administrasjon og politikere. Nå kan trolig snart beboerne i Brandval øst få sin etterlengtede utbygging, og noe av pengene kommer fra bevilgning som i sin tid ble gitt til Lunderseter.

Bredbåndsutbyggingen i distriktene har vært en gjenganger i kommunal saksgang lenge. Allerede i 2018 ble det med støtte fra fylkeskommunen forsøkt igangsatt seks utbygningsområder i kommunen.

Men de første bevilgningene og god vilje var ikke nok. Anbudsprosesser ble satt i gang og avblåst. Mange av områder med spredt boligbygging viste seg for flere av dem rett og slett ble mye dyrere enn antatt og manglet finansiering. Bredbåndsutbygging er et spleiselag mellom kommune og fylke, men krever samtidig vilje hos anbydere for å gjennomføre utbyggingen.

Nå får igjen politikerne bredbånds-utbyggingen på sitt bord. Et forslag som ventelig vil gi jubel hos noen, mens andre får en lite hyggelig julegave dersom bredbåndsløsning står høyt på ønskelisten.

Jubel blir det på Brandval øst som nå vil kunne se gode muligheter for en bedret dataløsning på vei. Prosjektet i Brandval har nå fått en sunn finansiering og dette prosjektet vil nå legges ut på anbud.

For utbyggingen av områdene Skyrud, Eidsberg og Bergerud-Skinnarbøl er det også hyggelig lysning i bredbåndsjungelen. Kommunen er i en positiv dialog med fylkeskommunen om overføringer av tidligere tildelinger til disse tre områdene og tror på en løsning. Områdene vil derfor legges ut på anbud.

Derimot synes det langt til noen som helst mulighet for snarlig utbygging av områdene Lunderseter-Gressberget, Varaldskogen og Øyermoen. Ingen av disse prosjektene har vist seg mulig å finansiere i denne omgang, og penger som tidligere var bevilget for en løsning her blir nå søkt omdisponert til de fire andre prosjektene. Politikerne vil våren neste år igjen revidere sin bredbåndstrategi. Så foreløpig ser det mørkt ut for de tre områdene som nå nedprioriteres.

Powered by Labrador CMS