Kommuneledelsen ber om at mobbingen rapporteres
Ordfører Margrethe Haarr (Sp) og varaordfører Eli Wathne (H) innrømmer at de er bekymret over skolemiljøsaker i Kongsvinger. Som kommunens to øverste ledere vil de at foresatte og elever som ikke når fram med sine mobbehistorier tar saken til fylket og Statsforvalteren.
Mitt Kongsvinger skriver mandag om hvordan det er funnet brudd på lovverket i samtlige innmeldte skolemiljøsaker i Kongsvinger siden 2019. To av fem skoler som Statsforvalteren i Innlandet utførte skolemiljøtilsyn ved i fjor høst var i Kongsvinger kommune og avdekket brudd på regelverket.
I starten av februar fortalte Mitt Kongsvinger om en alvorlig voldsepisode knyttet til Vennersberg skole. Forrige uke ble det kjent at Statsforvalteren kom med kraftig kritikk for brudd på lovverket i behandling av mobbesaker ved en annen skole i kommunen.
Ordfører Margrethe Haarr og varaordfører Eli Wathne innrømmer villig at dette er saker kommunen ikke kan leve med:
— Det er klart vi blir bekymret. Slik skal vi ikke ha det. Derfor har vi også bedt om en rapport i komite for oppvekst og læring om dette, forteller Eli Wathne, som er leder av komiteen og dermed politisk «fagansvarlig» for skolesaker.
— Vi har verktøyene og handlingsplanene, men det virker som dette fortsatt ikke er nok. Vi lover at dette skal følges opp, sier Wathne, som vil ha de etterspurte rapportene på bordet til komiteens neste møte 10.mars.
Oppfordrer om rapportering
— Vi vet jo at mobbing er et generelt problem i samfunnet, og at det derfor ikke er unaturlig om problemet også finnes her. Men det betyr ikke at vi skal finne oss i det og at vi må ta nye tak. Statistisk har ikke vi som kommune hatt tall som skiller seg negativt ut på registrering av mobbing.
— Men forteller statistikkene hele historien?
— Det vet vi jo ikke, og kanskje finnes det eksempler på underrapportering her. Noen skoler vil kanskje la være å rapportere, for ikke å komme dårlig ut. Det er i tilfelle misforstått. Rapportering er jo for å kunne ta tak i mobbingen og at vi kan få gjort noe med det, understreker Haarr og Wathne.
— Jeg mener det er bra om elever og foresatte som føler de ikke blir hørt benytter sin mulighet til å anmelde saken til Statsforvalteren. Ved fylkesledelsens hjelp vil vi som kommune derfor få nødvendig bistand til å avdekke sakene som har skjedd.
— Men uansett vil det være avgjørende at det finnes en god dialog mellom skolen og foreldrene. Alle har jo en felles interesse av å skape en trygg og god skolehverdag for absolutt alle, mener ordfører Margrethe Haarr og varaordfører Eli Wathne.