Debatt

GÅ I HENNES SKO – krev likestilling

Trine J. Hansen

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

President Kongsvinger Soroptimistklubb

Kongsvinger soroptimistklubb jobber sammen med alle soroptimister nasjonalt og internasjonalt for å bedre kvinners og jenters levekår. Dette gjør vi blant annet ved å sette fokus på betydningen av retten til utdanning for at kvinner skal kunne delta i yrkeslivet på like vilkår som menn. I Norge er utdanningsnivået høyt blant både kvinner og menn, men en ser allikevel forskjeller i yrkeslivet. ¨

Fakta fra Statistisk sentralbyrå viser at menn tjener gjennomsnittlig mer enn kvinner. Flest kvinner jobber i offentlig sektor, og flest menn jobber i privat sektor. Dobbelt så mange kvinner har deltidsstilling i forhold til menn. Kvinner er kortere tid i betalt arbeidsliv enn menn. Ta på deg hennes sko; du tjener mindre, har en deltidsstilling i det offentlige, og du har kortere opptjening i arbeidslivet enn din mannlige kollega. Forventning fra samfunnet når det gjelder utførelse av arbeid og omsorgsoppgaver i hjemmet er ofte større overfor kvinner enn menn. 

Tenk deg at det kunne vært likestilling; kvinner og menn tjener det samme i heltidsstillingen. Når barn blir født, er det like naturlig og enkelt for mannen å ta foreldrepermisjon som det er for kvinnen. Det er økonomisk likeverdighet og like karrieremuligheter, og ikke en økende forskjell i lønn og muligheter. 

Kvinner over hele verden, i Europa og i Norge opplever økonomiske utfordringer eller rett og slett fattigdom. Fattigdom kan avskaffes hvis kvinner får likestilling i arbeidslivet og samfunnet – lik lønn for likt arbeid, og betalt arbeid fremfor ubetalt arbeid. 

I 2024 fokuserer vi på at kvinners deltakelse i politikken kan forandre politiske beslutninger, slik at fattigdom avskaffes og at vi kan fremme overgangen til et humant samfunn, kombinert med utviklingen av en bærekraftig økonomi. De forente nasjoner har uttalt: “Kjønnslikhet er ikke bare en grunnleggende rettighet, men også en nødvendig grunnmur for en fredelig, velstående og bærekraftig verden.” Anbefalingene og konklusjonene fra FN’s kvinnekommisjon, som finner sted i mars hvert år i New York, sier at likestilling og styrking av alle jenter og kvinners bidrag til klima- og miljøbevissthet, vil føre til bedre politikk og handlingsplaner, og redusere risikoer for miljøkatastrofer (2022). 

Innovasjon og teknologisk endring, krever at utdanning for en digital tidsalder må være likestilt, slik at jenter og kvinner kan påvirke utviklingen (2023). 

Kvinner utgjør for tiden 50% av verdens befolkning. En stor andel av denne halvparten av befolkningen har ikke tilgang til de samme sosiale eller sivile rettighetene, utdannings- eller yrkesmulighetene som menn. Det er også denne halvparten av verdens befolkning som i stor grad er ofre for kriminalitet på grunn av sitt kjønn.

Ved å samle kvinner i en felles appell om å bære forskjellige sko den 8. mars, ønsker vi å øke bevisstheten om de vedvarende globale ulikhetene som jenter og kvinner møter i hverdagen.

Powered by Labrador CMS