Riksteateret setter opp «Pang!»

Forfatteren sier at han skrev komedien som en allergisk reaksjon da Donald Trump ble president. Lørdag setter Riksteateret opp den kritikerroste komedien «Pang!» på Rådhus-Teatret.

— Riksteatrets oppdrag denne våren er å spille teater på steder med åpne kulturhus. Vi gleder oss over at Kongsvinger-folket holder seg friske og at Rådhus-Teatret er åpen, sier Mette Hægeland Blom, informasjonssjef for Riksteateret.

Lørdag 13. mars spilles den kritikerroste forestillingen «Pang!» i byen. Gaute Tønder fra Kongsvinger er komponist for forestillingen. Han kommer ikke selv, men er glad for at folk i Kongsvinger får oppleve forestillingen.

— «Pang!» er en skarp satire over vår egen samtid. En ellevill komedie som plukker opp samfunnsaktuelle fenomener. Den er satt sammen av mange elementer, nesten som en kabaret krydret med gjenkjennelige situasjoner. Jeg tror alle kommer til å like noen biter i denne Twist-posen, sier regissør Peer Perez Øian.

«Pang!» er skrevet av Marius von Mayenburg og oversatt av Øyvind Berg. Forfatteren sier at han skrev komedien som en allergisk reaksjon da Donald Trump ble president.

Som i alle gode satirer sparkes det i alle retninger. Forfatteren setter søkelys på det han kaller "et underlig fenomen" - foreldre som blir så blinde for egne barns feil, at det hele utvikler seg til en konkurranse i å framstille sine barn som spesielle eller begavede.

Rolf Pang er så selvsentrert at han tar livet av sin egen søster i mors liv. Det er ikke plass til andre enn ham. Han er det ultimate monster, men foreldrene mener at sønnen ikke kan gjøre noe galt – samme hvor voldelig han oppfører seg. Unnfallenheten får fatale følger.

«Pang!» er blitt spilt på scener over hele Europa, og settes opp av Riksteatret på kulturhusscener over hele landet. Noen utvalgte anmeldelser av pressen lyder:

«Skarpe observasjoner, ramsalt samfunnssatire og lavtrekkende humor» - Dagsavisen

«En fargerik og morsom forestilling» – NRK

«Men når Riksteatret setter opp Pang! nå, viser de at det er mer å hente. Det er blitt et teatershow som tar for seg hele tidsånden. Det er simpelthen et imponerende stykke teater.» Aftenposten (5)

Det er antallbegrensninger i Rådhus-Teatret som følge av koronapandemien. De nasjonale reglene er også slik at det kun er personer bosatt i Kongsvinger kommune som per nå kan benytte seg av kulturtilbudet.

Powered by Labrador CMS