Aktor Helge A. Eidsvaag la ned påstand om fengsel i tre år og fire måneders fengsel for mannen som sto tiltalt for vold mot samboeren.
Aktor Helge A. Eidsvaag la ned påstand om fengsel i tre år og fire måneders fengsel for mannen som sto tiltalt for vold mot samboeren.

Ba om lang fengselsstraff

Aktor ba om fengsel i tre år og fire måneder for mannen som sto tiltalt for grov mishandling av samboeren. Forsvareren ba om full frifinnelse.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble den tre dager lange rettssaken i Glåmdal tingrett mot kongsvingermannen som sto tiltalt for grov vold mot sin samboer avsluttet.

Aktor, politiadvokat Helge A. Eidsvaag, mener mannen i 60-åringen må dømmes etter tiltalebeslutningen, og ba om fengsel i tre år og fire måneder, med fradrag for 193 dager i varetekt per i dag.

Han påpekte i sin prosedyre at retten måtte legge fornærmedes forklaring til grunn, og at hun er blitt utsatt for fysisk og psykisk vold i en årrekke. Det hele toppet seg da hun i juni ble hentet av ambulanse og fikk påvist hjerneblødning. Samboeren ble pågrepet senere samme dag, og har siden sittet i varetekt i Romerike fengsel, Ullersmo.

– Hun har vært utsatt for slag med flat og knyttet hånd mot hodet og kroppen, og dytting. Det har vært gjennomgående psykisk vold, noe som har medvirket til begrenset bevegelsesfrihet. Hun har stort sett oppholdt seg i senga, for der har hun følt seg trygg, påpekte Eidsvaag.

– Den skaden fornærmede ble påført i juni kunne vært livstruende om hun ikke hadde kommet under behandling, uttalte han.

Han mener at tiltalte unnlot å ringe helsepersonell på tross av at samboeren lå på gulvet i en mer eller mindre bevisstløs tilstand i over ett døgn i juni.

Tiltaltes forsvarer, advokat Iren Coucheron Johnsen, viste til at fornærmede hadde en promille på 4,1 ved innleggelse til sykehuset, og mente derfor at kvinnen umulig kunne ha ligget i bevisstløs tilstand i over ett døgn, slik det sto i tiltalen. Forsvareren mener retten ikke kan se bort fra tiltaltes forklaringer, og hennes klient må frifinnes.

– Han har forsøkt å hjelpe henne etter hvert som hun bare er blitt dårligere og dårligere, og ble mer og mer alkoholisert, sa Johnsen, som sådde tvil om fornærmedes troverdighet.

– Jeg tenker ikke at hun bevisst lyver, men det er mange faktorer som gjør at hun sier som hun gjør, sier Johnsen, som mener retten må legge til grunn at skadene fornærmede har fått skyldes fall.

– Hun har selv sagt at hun faller mye, og hun har også falt og skadet seg to ganger mens tiltalte har sittet i varetekt, påpekte Johnsen, som la ned påstand om full frifinnelse, subsidiært at tiltalte dømmes på mildeste måte.

Bistandsadvokat Siri Brænden ba om at tiltalte må idømmes 150.000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede.

Powered by Labrador CMS