Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.
Kulturaktør, Kongsvinger
Vi må ta en alvorsprat. Er vi alle helt enige her folkens? Er vi hundre prosent sikre på flaggskipet vi har valgt til å lede armadaen vår inn i fremtiden? Et flaggskip som har spilt 1-1 mot Juventus og tapt 0-4 mot Rosenborg - dog i Cupfinalen.
For det er snakk om dét nemlig - å glemme teater, museer, biblioteker eller andre verdiskapende arenaer. KIL Toppfotball er så og si nå definert som vårt eneste flaggskip av kommunepolitikerne i komitéen for miljø- og samfunnsutvikling og rådmann Lars Andreas Uglem.
Dette flaggskipet kan ende opp med å få en halv million kroner i året av kommunen vår, så sant klubben klarer å få inn 12 millioner kroner i sponsorstøtte. De ligger på 11 millioner nå, så de er ikke så langt unna. Dette er altså en ren sponsoravtale med våre skatte- og avgiftspenger.
Det betyr at du og jeg blir enda større "investorer" i denne klubben enn det vi allerede er. For reelt sett får de allerede rundt 1,9 millioner kroner i året knyttet til blant annet baneleien på Gjemselund. Det er omtrent bare spillerlønningene og administrasjonen til KIL Toppfotball som ikke driftes av kommunen.
Jeg er tidligere fotballspiller og er selv glad i både denne og andre idretter. Som skuespiller og kreativ produsent er jeg en del av det utvidede kulturbegrepet - «kultur og idrett». Jeg har vært med på mange flotte prosjekter der KIL Toppfotball er en god samarbeidspartner og det er ikke de jeg er kritisk til. Og når de bruker fotballtalenter fra regionen vår og samarbeider med KIL Fotball (breddefotballen i byen), da heier jeg i hvert fall på de.
Men jeg støtter meg til Kongsvinger idrettsråd sin konklusjon og sier at det er ikke riktig at Kongsvinger kommune skal sponse de med en halv million kroner i året.
Ifølge saksdokumentene hadde KIL Toppfotball i gjennomsnitt 1400 tilskuere per hjemmekamp i 2019. Det betyr at det er de samme 1400 som kommer hver gang, pluss minus.
Forestillingen «Årringer» på Austmarka og «Postkort fra Kongsvinger» hadde 1500 publikummere hver og "Eventyrfestningen" budsjetterer med enda flere.
Annonse
Dette er tiltak som er realisert, takket være blant annet midler fra Kongsvinger kommune, og det finnes mange flere jeg ikke nevner her. Men, mener kommunepolitikerne våre nå at KIL Toppfotball alene er mer verdiskapende? Har de glemt at det også finnes kulturelle aktiviteter som trekker folk fra utenfor kommunegrensene, fylkesgrensene, ja til og med de nasjonale grensene?
Ta golfklubben som eksempel. De har hatt 7000 gjestespillere i år, vunnet pris for beste bane i Norge seks år på rad og bygget en nasjonalt anerkjent klubb med svært få midler fra kommunen, som de klarer å drifte helt selv! Og jeg verken spiller eller følger med på golf, så jeg kan ikke tas for å komme med en forutinntatt mening her.
I Kongsvinger må vi slutte å bruke følelsene våre når vi skal snakke om hva det er vi skal satse på. Dét hjelper ikke i kampen mot fraflytting, eldrebølge, antall NAV-ytere og restriksjoner på sosiale møtearenaer.
Når lokale lag, foreninger og produksjonsselskaper skal sette opp en to-akters teaterproduksjon, med både profesjonelle og amatører, så må vi ut med cirka 8000 kroner i dagsleie for Rådhusteatret. I en slik produksjon må vi stå for markedsføring, prøver og gjennomføring helt selv og tar gjerne 30-60 dager å sette opp. Det betyr at husleien raskt kommer på rundt 240.000 kroner og hvis produksjonen må organiseres som et aksjeselskap dobles den summen. Det er 20.000 kroner mer enn hva KIL Toppfotball betalte i baneleie i hele 2019. Hva skal egentlig KIL Toppfotball med disse pengene det er snakk om?
For at noe skal være et flaggskip, så må det langt mer kjøtt på disken enn det KIL Toppfotball kan vise til i dag. Kulturen og idretten må ta mye mer ansvar selv og vi kan i hvert fall ikke sløse bort en halv million kroner i året på ett enkeltstående tiltak som ikke skiller seg nevneverdig ut fra andre flotte tiltak vi har her. Hvis kommunepolitikerne og rådmannen har valgt KIL Toppfotball til vårt flaggskip, så sender det et tydelig signal om at alle andre aktører blir kraftig nedprioritert, spesielt når vi vet at det skal strammes inn 60 millioner kroner de neste årene i kommunebudsjettet. Da er jeg redd for at mange svært verdiskapende prosjekter aldri får se dagens lys!