– Driv gjerne med mye mentaltrening på nyttårsaften slik at hunden blir sliten før rakettene fyres av, sier Jan Mohn Andreassen.
Foto: Pål Sønsteli
Raketter til besvær for alle dyr
Nyttårsaften er en festdag. – Men glem ikke å ta hensyn til dyrene, er oppfordringen fra Jan Mohn Andreassen.
Han er ekspert på hundeadferd, og er generelt opptatt av dyrevelferd. I forbindelse med nyttårsaften oppfordrer han folk til å bruke hodet når det gjelder raketter, og forholde seg til de gitte oppskytningstidspunkter.
– Folk tenker kanskje mest på at raketter er et problem for hunder og katter fordi dette er dyr vi har tettest på oss. Men det gjelder også gårdsdyr og ville dyr, poengterer Mohn Andreassen, etter at Mitt Kongsvinger tok kontakt for å høre hvordan hundeeiere best mulig skal forberede hunden på nyttårsaften og lys og smell fra raketter.
Han påpeker at det er viktig å jobbe med dette året rundt, og at det er lite hjelp i skippertak de siste dagene.
– Hvis du begynner i romjula så er det for seint hvis du har en hund som er skuddredd. Jobben bør begynne 1. januar og pågå gjennom hele året, poengterer han.
Mohn Andreassen driver Aktiv Hund-Glåmdal og er godt kjent med hunder som sliter med frykt.
– Det er også forskjellige grader av frykt, alt fra lett engstelse til fobi. Når det gjelder engstelse så er dette relativt enkelt å jobbe med. Men snakker vi om fobier, så må vi over på medisinering, sier hundeeksperten.
Han mener en gradvis tilnærming er fornuftig. Det kan dreie seg om å laste ned lydfiler med raketter og spille av dette på lav lydstyrke.
– Lyden kan økes etter hvert som bikkja blir trygg, sier han.
– En annen måte å gjøre det på er å trene i nærheten av en skytterbane. Selvsagt holde god avstand, og heller minske avstanden når hunden blir tryggere. Dette er noe en kan jobbe med hele året.
– Hva skal man gjøre når nyttårsaften er her?
– Se etter tegn til stress hos hunden. Lær deg hundens kroppsspråk. Tegn du kan se etter er om hunden har halen mellom beina, er urolig, vandrer mye, har ørene bakover, tar ikke godbiter eller vil spise, peser eller bjeffer. Dette er klassiske tegn på stress. Mitt råd er å starte dagen så normalt som mulig. Gå en god tur på formiddagen. Sørg også for at hundens naturlige behov i form av mat, drikke og toalettbesøk er dekket, slik at ikke dette blir en ytterligere stressfaktor for hunden.
– Hva legger du i en god tur?
– Jo, det er en tur på hundens premisser. Gå gjerne på ukjente steder, det er mer utfordrende for hunden med nye lukter og nye inntrykk, og gjør den mentalt sliten. Den beste måten å dempe stress på er å la hunden få bruke nesa så mye som mulig. Legg gjerne inn mentaltrening. Mentaltrening kan du drive med både ute og inne. Alle som ønsker kan få mitt mentaltreningshefte gratis.
– Og for all del: Det er viktig alltid å ha hunden i bånd før, under og etter nyttårsaften. For det er alltid noen som smeller av en ladning når de ikke skal – og da kan en løs hund bli redd og stikke til skogs. Det er viktig å være sammen med hunden hele tiden, legger han til.
Mohn Andreassen poengterer også at det er lov til å trøste hunder som er redde.
– Trøst bygger ikke oppunder frykten, sier han.
– Hvilke råd har du til hundeeiere minutter før klokken bikker midnatt?
– Vær sammen med hunden. Opphold dere i deler av huset som er rolig. Spille gjerne noe musikk. Dra for gardiner og persienner for å redusere lyset fra rakettene. Ha et sted i huset hvor hunder føler seg trygg hele året, og forsterk gjerne det med leker og godbiter. Og ta for all del ikke med hunden ut når det står på som verst. Dropp også eget fyrverkeri. Og så kan det hjelpe å være sammen med andre hunder som ikke er skuddredde. Det kan også være lurt å kombinere flere tiltak, finne den sammensetningen som er mest stressreduserende for akkurat din hund.
– Hva om ikke alt dette er nok?
– Dessverre er det hunder hvor det ikke holder med disse rådene. Derfor kan det være en idé å reise til et sted hvor du vet det ikke er fyrverkeri, hvis du har muligheten til det. Alternativt ta med bikkja på en kjøretur til et rolig sted. Om heller ikke dette er nok så må man kontakte veterinær for å få beroligende medikamenter, sier Mohn Andreassen.