Debatt

Kommunestyremedlemmer fra Kongsvinger Høyre. Louise Erichsen, Bodil Koht Krogh, Joanna C.H.Randmæl-Warpe, Eva Kristin Snare, Unni Strøm og Jannicke S. Mykkestue

Hvorfor er det ikke flere kvinner i lokalpolitikken?

Louise Erichsen, Bodil Koht Krogh, Joanna C.H. Randmæl-Warpe, Eva Kristin Snare, Unni Strøm og Jannicke S. Mykkestue

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Kommunestyrerepresentanter for Kongsvinger Høyre

Kvinner utgjør rundt 50 prosent av befolkningen i Kongsvinger, og selv om vi de siste årene har hatt flere kvinnelige ordførere i kommunen, utgjør vi fortsatt kun 34 prosent av representantene i kommunestyret. Denne ubalansen gjenspeiles i lokalpolitikk over hele landet. Hva hindrer kvinner fra å engasjere seg?

Tradisjonelle kjønnsroller

Kvinners ansvar for omsorgsoppgaver kan begrense tid til politisk engasjement. Den maskuline politiske kulturen, med et språk og væremåte preget av mannlige normer, kan virke fremmedgjørende.

Mangel på rollemodeller

Det er fortsatt for få synlige kvinnelige rollemodeller i politikken, noe som kan gjøre det vanskeligere for unge kvinner å se for seg selv i en slik rolle.

Stereotypier og trakassering

Kvinner i politikk kan ofte møte på stereotypier og fordommer, og kan bli utsatt for trakassering og hets, både verbalt og digitalt. Dette kan være en stor barriere for deltakelse.

Partikulturen

Politiske partier har et ansvar for å skape en mer inkluderende kultur, med fokus på mangfold og respekt. De må tilby støtte og opplæring til kvinner som ønsker å engasjere seg i politikken.

Politiske møter på dagtid

Selv om det kan virke attraktivt å unngå kveldsmøter, kan det også være en barriere for yrkesaktive kvinner. Møter i arbeidstiden kan være vanskelig å kombinere med jobb og familieliv.

Hva kan vi gjøre for å endre på dette?

- Øke bevisstheten: Vi må synliggjøre problemet og skape en bred debatt om hvorfor kvinner er underrepresentert i politikken.

-Tilrettelegge: Fleksible arbeidstider og bedre støtteordninger for omsorgsoppgaver kan gjøre det lettere for kvinner å kombinere familieliv, arbeidsliv og politikk.

-Tilby et mentoropplegg: Vi trenger flere synlige kvinnelige rollemodeller i politikken, og etablering av mentorprogrammer kan være en god måte å støtte og inspirere unge kvinner på.

- Lage holdningskampanjer: Vi må bekjempe stereotypier og trakassering av kvinner i politikken, dette kan gjøres via kampanjer i lokalmedia og sosiale medier.

- Synliggjøre verdien av nettverk: Ved å synliggjøre det sosiale aspektet rundt engasjement i lokalpolitikken, og ufarliggjøre engasjement, vil det kunne være mulig å rekruttere flere.

Lokalpolitikken handler om å ta beslutninger som påvirker folks hverdag. Det er derfor viktig at alle grupper i samfunnet er representert, inkludert kvinner. Vi trenger et mangfold av stemmer og perspektiver for å skape gode lokalsamfunn. Her må alle de politiske partiene være sitt ansvar bevisst, og arbeid på tvers er helt klart det mest effektive når det gjelder å få mobilisert flere kvinner til lokalpolitikken.

Det er på tide at vi tar grep for å få flere kvinner inn i lokalpolitikken, politikerne må i større grad speile befolkningen i kommunen! GRATULERER MED DAGEN!

Powered by Labrador CMS