Debatt

Per-Gunnar Sveen (Ap), Leder i Hovedutvalg for næring.

En million kroner til å avslutte omstillingsarbeidet

Pressemelding fra Innlandet Arbeiderparti

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Hovedutvalget for næring bevilget Kongsvinger kommune, på vegne av Kongsvingerregionen, 1 250 000 kr til avslutningsfasen av omstillingsarbeidet i Kongsvingerregionen. Dette er i utgangspunktet siste år med tildeling til prosjektet av midler avsatt til regional omstilling. Midlene tildeles prosjekter som tydelig bygger oppunder satsinger som følger av Innlandsstrategien og øvrige vedtatte strategier og planer for Innlandet.

Midlene til regional omstilling er en ekstraordinær innsats for kommuner eller regioner over noen år hvor det lokale næringslivet forvitrer og der mange arbeidsplasser kan gå tapt.

Kongsvingerregionen tapte under finanskrisen mer enn 700 arbeidsplasser, og ytterligere 500 arbeidsplasser i de påfølgende årene. For å bidra til strukturelle endringer og oppnå ny vekst fikk Kongsvinger kommune omstillingsmidler for periodene 2011-2014. Fra 2015 ble perspektivet betydelig utvidet og prosjektet ble «restartet».

- Omstillingsprosjektet har siden omfattet hele Kongsvingerregionen, dvs. med alle kommunene i regionen involvert, sier Per-Gunnar Sveen (Ap), leder i Hovedutvalg for næring i Innlandet fylkeskommune.

Viktig arbeid

Omstillingsmidlene fra fylkeskommunen og Kommunal og moderniseringsdepartementet har ifølge prosjektledelsen vært det viktigste bidraget til jobben som er gjort. Overordnet målsetning for omstillingsarbeidet har vært å snu nedgangen i antall arbeidsplasser i regionen til vekst. Selv om det er mange årsaker til nedgang og oppgang i antall arbeidsplasser og koronapandemien har skapt ekstra utfordringer, har Kongsvingerregionen de siste årene i hovedsak hatt arbeidsplassvekst.

Gjennom omstillingsarbeidet har Kongsvingerregionen etablert et bedre samarbeid og tillit mellom kommunene. Det er etablert to nye og unike høgskoleutdanninger på Kongsvinger, et fagskoletilbud er under etablering og et forskningssenter innen digitalisering og bærekraft likeså. Kongsvingerregionen har en offensiv industriklynge og det er gjennom omstillingsarbeidet rekruttert flere spennende industribedrifter til regionen, blant annet Vestre som nå er i ferd med å bygge en av verdens mest bærekraftige fabrikker i regionen (Eidskog).

- Gjennom å bygge et sterkt utviklingsapparat har regionen utviklet en kapasitet og kompetanse for å skape fremtidig vekst i Kongsvingerregionen. Dette er fortsatt nødvendig for regionen. Det ønskes gjennomført en evaluering av arbeidet og resultatene fra omstillingsarbeidet, sier Sveen (Ap).

Powered by Labrador CMS