TRANS-AKTIVIST:
Julia Amelia Bøhmer synes transsynlighetsdagen bør markeres i Kongsvinger og andre steder.
Audun Bårdseth
– Pride er bare begynnelsen
– Det er mye transfobi og diskriminering av transpersoner, sier Julia Amelia Bøhmer. Hun håper transsynlighetsdagen blir markert neste år.
Forrige helg ble arrangørene av Pride i Kongsvinger tildelt barn og unges kulturpris. Torsdag 31. mars var den internasjonale transsynlighetsdagen, som ble opprettet i 2009. Den ble ikke markert i Kongsvinger.
Julia Amelia Bøhmer (20) synes det beviser at kampen for like rettigheter for alle, på ingen måte er vunnet.
Hun er aktivist for transpersoner.
Kjønnsnøytralt
– Det skjer en forskjellsbehandling blant annet i helsevesenet, av transpersoner og personer som definerer seg som ikke-binære. Dette gjelder mange og det ikke nok oppmerksomhet om problemet. Noen sier seg fornøyd med at vi har Pride, og Pride er bra. Men vi har ikke et kjønnsnøytralt samfunn, skolesystem eller helsevesen, sier hun til Mitt Kongsvinger.
Bøhmer bruker sosiale medier, særlig appen Tik-Tok, i sin kamp. Hun har deltatt i demonstrasjoner, aksjoner og debatter. Noen reagerer med trakassering og trusler, som igjen har gått ut over helsa. Trans-aktivisten har derfor trukket seg noe tilbake fra frontlinjen, men nekter å gi seg. Paralellt med sin egen kamp mot flere offentlige instanser, ser hun det store bildet.
– Syk av diskriminering
– Det er mye transfobi i helsevesenet. Transpersoner blir spurt om private, uvedkommende forhold og blir utsatt for feilkjønning, sier hun.
Feilkjønning er å bli omtalt eller på annen måte definert som et annet kjønn enn man er.
– Helsevesenet har en lang vei å gå. Når transpersoner faktisk er den gruppen med dokumentert dårligst livskvalitet, burde helsepersonell ha bedre kompetanse om det å være trans. Det kan faktisk være straffbart å trakassere på grunn av kjønnsidentitet. Transpersoner er ikke syke mennesker, men kan bli det av all diskrimineringen mot seg, advarer hun.
– Jeg får ikke sagt det nok, vi trenger et verdig og desentralisert helsetilbud for alle. Vi trenger en tredje juridisk kjønnskategori. På veien dit trenger vi Transsynlighetsdagen og alt som kan gi mer bevissthet om at dette er en kamp som er viktig for mange, oppfordrer hun.