Terje Bihaug er sjef for det nye innkrevingskontoret i regi av Skatteetaten i Kongsvinger. Han har etablert en helt ny avdeling utelukkende bestående av ansatte som er overført fra kommunenes kemnerkontor.
Foto: Geir Christiansen
— Vi har ingen nye stillinger
Kemnerkontoret i Kongsvinger kommune er borte. Nå er det Skatteetaten som gjelder.
På fredag slukket medarbeiderne ved Kongsvinger og Eidskog kemnerkontor i Fjellgata 9 lyset på kontoret som kommunalt ansatte. Mandag morgen tente de samme personene lyset i de samme lokalene som helt ferske statlige ansatte.
— En ren virksomhetsoverdragelse, konstaterer den nye sjefen for innkrevingskontoret i Kongsvinger, Terje Bihaug.
Overført fra kommunene
18 av stillingene ved kontoret er direkte overført fra Kongsvinger og Eidskog kommuner, i tillegg har det nye kontoret i regi av Skatteetaten fått tilført tidligere kommunalt ansatte fra Åsnes, Grue, Nord-Odal, Lillestrøm og Ullensaker.
— Det er ikke opprettet noen nye stillinger, de ansatte her er overført fra én etat til en annen. Skatteetaten har i prinsippet overtatt alle kemnerne og de ansatte ved kemnerkontorene. Nå har vi bare flyttet sammen for å jobbe sammen. Så gir det oss muligheter til å fordele arbeidet best mulig mellom oss, konstaterer Terje, som selv skal pendle fra Jessheim til Kongsvinger.
Det er bare én etat
I samme lokaler i Fjellgata i Kongsvinger sentrum finnes fra før Skatteetatens avdeling for fastsetting av skatt og avgift. Nå har de altså fått selskap av Skatteetatens helt nye avdeling for innkreving av restskatt og utbetaling av skatt til gode.
Fram til nå har skatt vært et delt oppdrag mellom stat og kommune, men fra 1. november finnes det bare én etat å forholde seg til – nemlig Skatteetaten.
— Nå samler vi oppgavene og kompetansen på ett sted, i én etat. Vi får utnyttet kompetansen når vi nå får overført over 1000 dyktige personer fra kommunene, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Mange må jobbe hjemmefra
Skatteetaten har nå kontorsted 57 plasser i landet, og mange av de ansatte må jobbe hjemmefra som følge av den pågående pandemien.
— Alle de ansatte vil ha en kontorplass på skattekontoret i Kongsvinger, og akkurat nå i oppstartfasen har vi prioritert å være litt sammen og bli kjent. Men vi vil selvsagt legge til rette for hjemmekontor for en del av de ansatte, selv om målet vårt er at det alltid skal være noen fysisk på jobb, opplyser innkrevingssjefen ved Skatteetaten i Kongsvinger, Terje Bihaug.