Debatt

"Akkurat nå tror jeg KIL ville hatt godt av litt tydeligere lederskap fra styret og sportssjef Espen Nystuen", skriver John Martin Kallevik i dette debattinnlegget.

KIL har flere problemer. Spissene er ikke det største!

John Martin Kallevik

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

I sin kommentar på Mitt Kongsvinger den 17.09.2024 sier Brynar Fredheim at KIL mangler en notorisk målscorer og ledere på banen.

Først; jeg er helt enig med Brynjar Fredheim i at det er mange faktorer som gjør at KIL har hatt en så altfor lang periode med dårlige resultater, men kanskje ikke i de punktene han fremmer som viktigst.

KIL har Lucas Ravn-Haren, om han er spiss eller back er likegyldig, som toppscorer med 9 mål så langt, mens toppscorerne i divisjonen (3 stykk) har 13 mål. Beste målscorer for laget som leder serien har 10 mål – en notorisk målscorer som scorer på «alt» ville bare kamuflert de andre utfordringene til KIL - ikke løst dem. (Alle tall i dette innlegget er hentet fra FotMob`s statistikk bortsett fra når annet er nevnt).

Tallenes klare tale

Ingen spisser i verden scorer på alt uansett nivå (selv ikke Haaland). KIL har spisser som har scoret mål jevnt og trutt på dette nivået i årevis, og da serien startet hadde KIL en av de beste, om ikke den beste, oppsetningen med spisser i Obos-ligaen. Siden den gang har vi byttet ut Holtan med Kapskarmo (som nylig spilte kvalik til Champions League).

Så spissene til KIL burde være mer enn gode nok til å score mål slik at resultatene skulle vært bedre. Når man i tillegg legger til at en spiller som Harald Holter har 3 mål i år som midtback eller midtbane – sammen med mange andre som også har scoret godt med mål (Güven 4, Williams 5) og KIL har scoret i snitt 1,6 mål per kamp – noe som gir KIL en delt 5. plass i ligaen for flest scorede i snitt.

KIL har også sluppet inn 1,6 mål per kamp i snitt – noe som er en delt 8. plass, mens de to øverste har sluppet inn 1 mål i snitt. Så at problemet først og fremst ligger hos spissene kjøper jeg ikke.

KIL har ifølge tall fra «Obos-ligaen English» på X (tidligere Twitter) følgende xG-tall før kampen mot Moss (de tallene er ikke kommet enda). xG-for 29,91 – xG-mot 24.51. Det vil altså bety at KIL har scoret 5 mål mer enn det sjansene skulle tilsi og sluppet inn 11,5 mål mer enn det xG-mot tilsier. (xG er et datadrevet verktøy som beregner hvor stor sannsynligheten for å score på sjansene laget kommer til. Ett straffespark har f.eks ca 0.79 xG siden det scores på ca 79 % av straffene).

Trenerteamets ansvar

At det er mange forskjellige forklaringer på at KIL presterer så dårlig ja, men spissene er ikke en av dem ifølge tallene, det er vel heller ut fra tallene snakk om ett lag som skaper alt for lite sjanser. Nå skaper ikke spissene sjansene alene i dagens fotball, like lite som at keeper og de i det bakre leddet slipper dem inn på egenhånd. Nå vet jeg at xG-tall kan diskuteres, men over tid vil de gi en god indikasjon, om ikke annet, og de sier ikke at avslutterne til KIL er for dårlige.

Jeg tror KILs problemer ligger andre steder.

I en prestasjonsgruppe, som KIL sin stall, er det alltid viktig med ledertyper, men den/de som har hovedansvaret for å lede er trenerne. Hvis man da i tillegg har ledertyper på banen, er det en bonus. KIL har mange spillere i stallen sin som man kan forvente og kreve at står frem på banen og går foran, slik som Krogh, Holter, Güven etc. Dessuten hadde man Moberg. Hvis de nevnte ikke leder – hva gjør de da med kapteinsansvar? Og hvem sitt ansvar er det å gi kapteinsansvar? Jo, trenerteamet.

Så kommer det en påstand om at KIL bytter trenere oftere enn andre – helt uten noen tall som bekrefter dette. Lars Joakim Hanssen i podden «Vi kommer fra skogene» har sett litt på den påstanden og KIL har de siste 10 årene (siden 2015) hatt 8 trenere (da regnes ikke midlertidige løsninger som Sokolowski og Nystuen) – sammenlignbare klubber som Start og Stabæk har hatt 8 – Ålesund 6 – Sandnes 5. De to topplagene i årets OBOS har hatt 4 og 5 stykker hver. Lillestrøm har for eksempel hatt 11, mens Rosenborg har hatt 8 og FFK 10.

Mangler tydelig plan

Vi kan være enige om at KIL har byttet trener for ofte, men ut fra tallene til Lars Joakim Hanssen, så er det tydeligvis blitt ganske vanlig rundt omkring. Vi må også huske på at fotballens mekanismer er slik at det er trener eller trenerteam og ikke spillerstall som ryker når resultatene er for dårlige. Og KIL er fryktelig gode på kontinuitet på andre områder.

At KIL har en del å gå på i forhold til ansettelser av trenere kan jeg være med på, men det KIL ønsker spillestilsmessig ifølge sin sportsplan (som er vedtatt av årsmøtet), er kanskje ikke så enkelt å finne. Og det er heller ikke så enkelt å få verken trenere eller spillere til å flytte til Kongsvinger med de lønnsbetingelsene man kan tilby ut fra en sunn klubbdrift. Jeg har selv hørt sportssjefer i andre klubber si at de antakeligvis treffer godt på omtrent 50 prosent av spillersigneringene sine, så tipper vi må påregne at de som jobber med rekruttering på Kongsvinger antakeligvis ikke har en enklere jobb med mindre midler og mer usentral plassering.

Akkurat nå tror jeg KIL ville hatt godt av litt tydeligere lederskap fra styret og sportssjef

Johan Martin Kallevik

KIL mangler en tydelig plan både når de skal angripe, men også når kampbildet endrer seg - da må lederne stå frem både på og ikke minst utenfor banen.

Jeg er redd styret i klubben (som rent faktisk har ansvaret for å ansette og sparke folk) og Espen Nystuen heller blir litt handlingslammet av de narrativene som florerer om at de sparker folk i hytt og pine og at Nystuen egentlig ønsker å styre alt med teskje selv. Jeg lurer på hvor mange timer folk tror Nystuen egentlig har i døgnet – og akkurat nå tror jeg KIL ville hatt godt av litt tydeligere lederskap fra styret og sportssjef.

Forza Vinger, alltid!

Powered by Labrador CMS