NHO-UNDERSØKELSE:

Regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet presenterer seneste meningsmåling blant medlemsbedriftene.

Reiselivet i fortsatt korona-krise

60 prosent av reiselivsbedriftene i fylket sliter, viser fersk bedriftsundersøkelse.

Publisert

Det er NHO Innlandet som melder dette etter en undersøkelse blant medlemsbedriftene for en ukes tid siden.

Riktig nok sier tre av fire at den generelle markedssituasjonen er god eller tilfredsstillende, men det er store variasjoner mellom bransjene, konstatererer regiondirektør Jon Kristiansen i pressemeldingen.

For pandemiens hardest rammede fortsetter nedturene. Innen reiselivet og service og handel, melder henholdsvis seks av ti og én av fire om en dårlig markedssituasjon.

– Dette viser at smittevernstiltakene gir høyst ulik markedssituasjon for bedriftene i Innlandet, sier Kristiansen.

Best innen bygg

Tilbakemeldingen er omtrent den samme som i desember. Aller best er markedssituasjonen i bygg- og anleggsbransjen og i industrien, hvor to av tre mener markedsutsiktene for de neste seks månedene er uendret eller bedre. Dette er betydelig opp fra undersøkelsen i desember.

Optimismen er størst innen bygg og anlegg og innen industrien, hvor henholdsvis 21 prosent og 28 prosent melder om bedre markedsutsikter. Lavest er den i reiselivet og innen service og handel, hvor hhv. 54 prosent og 31 prosent melder om dårligere markedsutsikter.

40 prosent frykter konkurs

Konkursrisikoen er omtrent den samme som i desember. Fortsatt melder henholdsvis fire av ti reiselivsbedrifter og en av fem service- og handelsbedrifter at det er en reel fare for å gå konkurs.

En av fire reiselivsbedrifter har permittert ansatte de siste ukene, mens i desember var dette tallet 11 prosent.

Tre av ti bedrifter sier det kan det bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid som følge av problemer knyttet til koronaviruset. Innen reiselivet melder hele seks av ti at det er aktuelt.

Søker lønnsstøtte

Halvparten av bedriftene som kvalifiserer til lønnsstøtte gjennom redusert omsetning på mer enn 25 prosent, oppgir at de vil søke om lønnsstøtte for desember. De som ikke vil søke, oppgir flere årsaker for dette. Både at støtten er for lav, eller de er usikre på hva de får, kostnadene ved å søke er for store og at man ikke har noe meningsfylt å bruke arbeidskraften til eller man ikke ønsker å beholde alle på jobb.

– Det er bra at mange av bedriftene bruker lønnsstøtten. Halvparten av de bedriftene som kvalifiserer til lønnsstøtte oppgir at de vil søke om lønnsstøtte for desember. Likevel er det over 600 permitteringsvarsler (NAV) ute hos arbeidstagere i Innlandet. Det viser at situasjonen er svært usikker. Det er derfor fortsatt behov for forutsigbarhet i kompensasjonsordningene og tiltak som kan bidra til å holde samfunnet åpent, sier Kristiansen.

Slår ulikt ut

Smittevernbegrensingene gir høyst ulik markedssituasjon for bedriftene i Innlandet, er NHOs konklusjon.

Tre av fire bedrifter sier at den generelle markedssituasjonen er god eller tilfredsstillende og nesten like mange sier den vil fortsette å være de i de kommende seks måneder.

– Dette er bra for de som er på god glid inn i det nye året, likevel er det tydelig at dette ikke gjelder alle, sier Kristiansen, og fortsetter:

– For pandemiens hardest rammede fortsetter nedturene. Innen reiselivet og service og handel, melder hhv. seks av ti og en av fire om en dårlig markedssituasjon. I disse to næringene melder henholdsvis 54 prosent og 31 prosent om dårligere markedsutsikter. Seks av ti bedrifter innen reiselivet sier det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid. Smitteverntiltakene slår altså skjevt ut, og de er de som allerede har det tøffest som opplever at det lugger på vei inn i det nye året, mener han.

Powered by Labrador CMS