1. april slipper Alexander Molkom singelen fra sin første soloplate på norsk.

Solo-debuterer endelig på norsk

Rap-artist med Kongsvinger-røtter slipper sin første soloplate på norsk. Singelen kommer 1. april og er utløst av krigen i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Alexander Molkom har Kongsvinger i bakspeilet. Han flyttet hit fra Oslo og gikk på skole her. Her startet også musikk-karrieren, men foruten en duo på Roverud som ble kjent som Päronsoda, var det et lite miljø for å utvikle seg innen hiphop.

– Det var litt ensomt, smiler artisten kjent som Jester.

Rock og rap mot OL

Han er på helgebesøk og feirer en bursdag med venner, har vært lydmann for et arrangement. Nå er det kaffe på Palace, som både Jester og intervjueren husker som diskotek. Han husker allmennfaglig videregående skole som mørke år som man «måtte» gjennom for å kunne studere. – Det var null passion, summerer Alex.

Han returnerte til Oslo og siviltjeneste og har siden bodd der. Rapperen fant musikere å samarbeide med. Karrierens første konsert var med gruppa «Students of Life» på Bøler Fritidsklubb. Omtrent 50 konserter og tre år senere traff han barndomsbyen med full styrke.

– Det var «Rock mot OL» på Fifty'n mens fakkelstafetten gikk i gatene. Et bookingbyrå fra Oslo var der og sa de ville hyre meg til spillejobber i Oslo. Da forsto jeg at jeg det var et riktig valg å dra ut, sier Alex.

– Det var gjennombruddet?

– Det har jeg vel ikke hatt. Det har bygd seg opp sakte, jeg har lagt stein på stein. Også har jeg vel skjønt at jeg har nådd et visst nivå når jeg spiller på åpningen av Norway Cup på samme scene som store, internasjonale musikknavn, smiler han.

Maria Mena og Aqua var der, mener han å huske. Samme år spilte han på Hit-Awards i Oslo Spektrum. Og det finnes visstnok av et bilde ham og Victoria Beckham.

– Men, understreker han sterkt; – Jeg aldri har vært noe særlig opptatt av kjendiser og status. Jeg har også hele tiden opptrådt på den helt andre siden av skalaen.

Suksess og integritet

Han ble tidlig en del av rap-gruppa Gatas Parlament, der venstreradikale Elling og Aslak Borgersrud kombinerte aktivisme og hiphop. Gruppa er fortsatt en kraft å regne med, tro mot de opprørske kreftene som grunnla rap og hiphop.

– Den historiske utviklingen av rap har gått kraftig i kommersiell retning, det er overveldende mange sub-sjangre og superstjerner som stilmessig er langt unna det rap opprinnelig er. Men det opprinnelige har heldigvis overlevd under overflaten. Det er det samme med metal-sjangren. Det har vokst og splintret seg i et enormt omfang, summerer rapperen. Men en viss avsmak, forstår vi. Selv er han og Gatas Parlament eksempelet på at du kan ha publikumssuksess og integritet samtidig.

De siste fem årene har Jester utelukkende levd av musikken. Alex har gjennom årene også levd av å være grafiker og trykker. Nå er han fulltids engasjert i eget studio, lager musikk for film og TV, ferdigstiller musikk for andre -og gjør sin egen musikk.

– Det blir en balanse der jeg er opptatt av å ha nok tid til også å være artist, sier han.

Italiensk vinyl-gull

1. april slipper han sin første singel på en stund, som forsmak til hans første soloplate med norske tekster. Utgivelsen er et slags italiensk eventyr.

– VI har vært på Sicilia i vinter, smiler Alex. Samboeren er fotograf og paralellt med hennes prosjekt, har artisten Jester laget ny musikk med utgangspunkt i en skattejakt i det italienske vinylmarkedet.

Rap-artisten Jester er også en habil fotograf, grafiker og trykker. Ser du nøye i linsa, skimter du Mitt Kongsvingers utsendte i arbeid på Palace Cafe.

– Det er så mye gull! Og mye rart!

Alex vifter engasjert over kaffekoppen og forteller om fråtsingen i gamle vinylutgivelser du aldri har hørt om. Test-opplag med ukjente europeiske og amerikanske artister. Italienske kopier av kjente internasjonale hits. God gammeldags smørsang. 70-talls funk. Lydfesten har han plukket sammen til et knippe låter med nye tekster. Den siste låta blir den første singelen: «Samtidig et annet sted». Det er en anti-krigs-låt skrevet med krigen i Ukraina som bakteppe.

– En rap-tekst tar vanligvis lang tid å skrive, denne skrev jeg på at par timer. Jeg måtte si noe, det er umulig ikke å bli berørt av det som skjer. Teksten er et øyeblikksbilde, det er beskrivelsen av kontrasten mellom hvordan folk blir rammet og hvordan de som bestemmer sitter beskyttet og trygt. Krig er en fortelling om makt, propaganda og fiendebilder. Sånn har det vel alltid vært, sier Alex.

Øiseth og Wesseltoft

Debut-soloplata mikser han ferdig i Oslo. Kjente navn bidrar på låtene, blant andre verdensstjernen Bugge Wesseltoft på åpningslåta «Vaktmester». Hildegunn Øiseth spiller horn på singelen. Noen ferdigdato for skiva tør han ikke gi ennå. Men den er etterlengtet.

Jester har tidligere utgitt «Science And Fiction» (1998) «Beautiful Decay» (2004) og «Short Stories» (2007) samt «Sikter på månen og lander på taket» med Don Martin (2009) og «Don't look down» med australske Pegz (2016).

– Jeg har noen fans som har mast om soloalbum på norsk lenge, sier han beskjedent.

– Den kommer også til stor glede for fansen på Kongsvinger.

– Det er veldig hyggelig å høre. Og litt rart. Som når noen på fest annonserer meg som «Legenden fra Vennersberg». Jeg tenker ikke det om meg selv, men jeg hadde en flott tid på Kongsvinger som barn og jeg stortrives alltid når jeg er på besøk her, understreker Alexander «Jester» Molkom.

Powered by Labrador CMS