Fra denne gule og hvite campingvogna har Jan Nerli solgt juletrær og fyrverkeri på Rasta i Kongsvinger i 23 år.
Foto: Kai Roger Lindberget
— Feil bruk er farlig, men med riktig bruk går det bra
— Salget av fyrverkeri i Kongsvinger er omtrent som det har vært tidligere år, sier fyrverkeriforhandler Jan Nerli. — Følg regler og bruk vernebriller, sier brannvesenet. Om få timer er det mange som skal markere overgangen til det nye året med fyrverkeri.
Jan Nerli har solgt juletrær og fyrverkeri fra den gule og hvite campingvogna si på Rasta i Kongsvinger i 23 år. Nå i romjula er det fyrverkeri som opptar plassen hans.
I to store containere oppbevarer han, og selger fyrverkeri til dem som ønsker å markere inngangen på det nye året med egen salutt.
Strengere krav til forhandlere av fyrverkeri
— Salg av fyrverkeri er blitt mer regulert de siste årene, forteller Jan Nerli. — Nå er det krav om at fyrverkeriforhandlere skal ha et kurs som skal fornyes hvert femte år.
I tillegg er det kommet strengere krav til oppbevaring av fyrverkeri. Blant annet så er containerne der fyrverkeri oppbevares, utstyrt med spesielle ventiler der brannvesenet kan koble sitt slukkeutstyr direkte på - uten å måtte åpne containeren.
Flest ønsker seg bakkestående batterier
Siden 2008 har bruk og salg av pinneraketter vært forbudt, og cirka 90 prosent av det Jan Nerli nå selger er bakkestående batterier. I tillegg er det også mange som ønsker seg stjerneskudd til nyttårsaften.
Grossistene som Jan Nerli kjøper fyrverkeri fra sier at salget av fyrverkeri er redusert med cirka fem prosent årlig de siste årene. Dette merker ikke Jan Nerli noe særlig til i Kongsvinger.
— Jeg har et inntrykk av vi selger omtrent like mye som tidligere år, forteller Jan Nerli.
Han skal selv sende opp fyrverkeri på nyttårsaften, men minner alle på å bruke vernebriller for å unngå øyeskader. Slike briller følger gjerne med i de pakkene som selges.
All bruk av fyrverkeri forbudt i Øvrebyen
I Kongsvinger er det totalforbud mot bruk av alt av fyrverkeri i Øvrebyen.
Her kan du sjekke grensene på kartet (innenfor rød stiplet linje)
Forbudsgrensen tar utgangspunkt i festningen, og strekker seg ned til oversiden av Øvre Langelandsvei, vestover til O. A. Hexumsvei, nordover til og med skytebanen og skogområdet rundt selve festningen. Videre så er det forbudt å bruke fyrverkeri på Kirketorget og på oversiden av Vestre Solørvei bort til Glåmlia, forteller Per Harald Bekken i Glåmdal Brannvesen IKS.
Planlegg bruken av fyrverkeri
— Med lite snø og isete underlag er det også viktig å planlegge bruken av fyrverkeri. Batterier kan flytte på seg på slik underlag, så derfor er det viktig å bruke litt tid på å lage en ordentlig utskytningsrampe. Blindgjengere, eller fyrverkeri som ikke går av, bør få stå en stund før det fjernes, sier Bekken.
Brannvesenet vil også minne om at det kun er tillatt å bruke fyrverkeri i tidsrommet klokken 18.00 nyttårsaften til 02.00 første nyttårsdag.