Debatt

– Det er ikke ofte jeg interesserer meg så mye om det som skjer på fylkesnivå politisk, som lokalpolitiker, men her ble jeg så provosert, skriver Gaute Nytrøen i sitt debattinnlegg.

Er det riktig å ta klærne våre?

Gaute Nytrøen

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Hedmark Senterungdom

Torsdag 20. Juni var det duket for fylkesting i Innlandet, og en av sakene som var oppe var skolereglementet i Innlandet. Dette er vedtaket som ble gjort. Endringer av § 4.2

3-4. § 4.2 «Atferd» tilføyes ett nytt kulepunkt som følger:«Å markere grupper og/eller egne gjenger, herunder også russegrupper, gjennom å bruke symboler og effekter med formål å ekskludere andre medelever, aksepteres ikke da det motvirker et inkluderende læringsmiljø for alle.»

Det er ikke ofte jeg interesserer meg så mye om det som skjer på fylkesnivå politisk, som lokalpolitiker, men her ble jeg så provosert, at det kunne ikke gå meg hus forbi. 

Som det ofte har blitt til de siste årene er det god stemning mellom skoleledelse, politikere, og elever, helt til russetiden blir tatt opp. Da heises sceneteppet opp og lista er lagt for et skikkelig rabalder. Oss videregående elever dere ellers snakker så varmt om som framtida vår og flott ungdom, blir karakterisert på helt andre måter så fort det er snakk om russetiden. Det er som å vippe en bryter. 

Det ser man igjen i forslaget som ble vedtatt, som indirekte sier at det er elever i Innlandet som møter opp på skolen med formål å ekskludere andre medelever. Det er, spør du meg, en ganske drøy påstand å komme med.

Jeg var selv russ i år, og russefeiringen slik den ofte blir skildret av voksne, og russefeiringen jeg selv var med på, er to helt ulike feiringer. 

Det er ikke engang et år siden dere fylkespolitikere selv reiste Innlandet rundt ikledd deres egne partiuniform i håp om å få flere stemmer enn de andre partiene. Dette for å kapre flest mulig plasser i fylkestinget og få mest mulig makt når beslutningene skal tas. Deres symboler og effekter for å markere grupper er kanskje ikke så mye mer inkluderende. 

Og ja - det er en helt annen sak, men samtidig både kan de, og bør de sees i sammenheng. For det er ingen, eller ytterst få som faktisk har som formål å ekskludere andre. Formålet er å få en fin og minneverdig avslutning på 13-års skolegang. 

Dette vil gjerne ungdommer feire med vennene sine, på samme måte som at når en gruppe reiser på ferie sammen, er det gjerne vennegjengen som reiser. Ingen kan pålegge meg å invitere hele skolen med på sydentur om jeg vil reise med mine nærmeste venner, og slik er det med russefeiringen også. Det er ikke skolen som arrangerer russefeiringen, det er det russen selv som gjør. Det skjer på fritiden og man deltar faktisk på frivillig basis. 

Og ja - har man få venner å være med på fritiden så blir det naturligvis også slik i russetiden og det er uheldig. Å gå så langt derimot, å mene at hettejakkene til russegrupper har som formål å være ekskluderende, er feil.

Jeg har selv gått Idrettsfag, og som supporter av Tottenham Hotspur er det like ekskluderende for meg når noen andre i klassen går med en Arsenal-drakt som når vi går i russegensere med ulike logoer på. Dette virker kanskje rart, og jeg tar meg på ingen måte nær av hverken andre fotballdrakter eller andre russegensere, men rivaleriene mellom fotballklubber eller andre lag er som oftest mye tøffere enn de mellom russegrupper. 

Poenget mitt er - her angriper politikerne et problem som ikke er der. Løsningen for at russefeiringen skal bli mer inkluderende er ikke å komme med føringer på hvordan elevene skal gå kledd på skolen. 

Når det eneste vi mottar i media og fra de som styrer i samfunnet er at alt vi som russ gjør kommer med negativt fortegn blir det «alle mann for seg selv» tilstander, og man finner løsninger slik at man selv får det best mulig. Kanskje det er en plass å begynne? Kanskje det er bedre å tilrettelegge for en ordentlig feiring, fremfor å systematisk angripe russens påfunn.

Powered by Labrador CMS